Hayatın karmaşası içinde yorulduğumuz zaman basit yaşamanın yolları hakkında düşünmeye başlıyoruz. Aslında Konfüçyüs'ün de dediği gibi "Hayat gerçekten basit ama biz onu karmaşık hale getirmekte ısrar ediyoruz." Karmaşıklık içerisinde basitliğe doğru bir adım atmak isterseniz diye yapılabilecek 3 adımı sizlerle paylaşmak istedik.
AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol Nedir?
Basit Yaşamanın Yolları
AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?
1) Bir Şeyler Hakkında Fazla Düşünmeyi Bırakın
Karmaşık yaşam içerisinde olanların ortak özellikleri arasında bir şeyler hakkında fazla düşünmeye takılı kalmaları gösterilmektedir. Çoğu kişi bu durumu az da olsa yaşamıştır.
AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)
Olaylar üzerinde çok fazla analiz etmek, derin düşünmek, istenilen şey için hızlı hareket edememeye yol açar. Fazla düşünme sonucunda olay kafada büyür ve insan başlayamaz. Bu düşünceler neticesinde de çok fazla enerjinin boşa gitmesinin yanında zaman da boşa geçer.
AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör
Bunun yerine ne yapmalı?
Bir konuda düşünmek için zamanı çok fazla kullanmak yerine kısa süreler belirleyin. Pratik yapmak biraz zaman alsa da, kısa süreler belirlemeyi öğrenmek gerçekten yararlı olacaktır.
AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)
Örneğin bulaşıkları yıkamalı mıyım yoksa gidip çalışmalı mıyım gibi küçük kararlar için düşünme ve karar verme süresi 30 saniye veya altında olmalı ve daha kolay hangisiyse hemen ona başlanmalı. Biri hızlıca bittikten sonra diğerine geçebilirsiniz.
Proje üzerindeki çalışmalar gibi biraz daha büyük kararlar için 30 dakika gibi düşünmelerden sonra daha çok düşünmeden adım atılmalıdır.
Doğru düşünemeyeceğinizi bildiğiniz bir durumda dur denmeli ve kafa dağıtmak için başka bir iş yapılmalıdır.
Genellikle açlık hallerinde ya da yatma saatine yakın zamanlarda olumsuz ya da aşırı düşünmeye karşı daha savunmasız olunur. Bu gibi zamanlarda önemli konularda karar alınmamalıdır. Olumsuz düşünmektense bunu düşünmemeyi bilinç altına yerleştirmeli ve yine kafa dağıtmak için olunan yerden kalkıp başka bir şeyle ilgilenilmelidir.
Açlık hali varsa giderilmeli uyku durumu varsa da "şimdi bunu düşünmenin anlamı yok, yatıp dinlenip yarın daha sağlıklı düşüneceğim" şeklinde telkin edilmelidir.
2) Günlük İşlerinizi Olması Gerekenden Daha Karmaşık Hale Getirmeyi Bırakın
İşte ya da okulda aynı eski rutine takılıp kalmak çok kolaydır. Bunlar dışındaki zamanda ise yoğun işleri erteleme eğiliminde olunur. İşin önemlilik derecesine göre son teslim tarihine kadar erteleme görülebilir. Bunu yaparken de gerginlik ve stres seviyesi artar.
Bunun Yerine Ne Yapmalı?
Nefes alın ve uzun vadede gerçekten neyin önemli olduğunu bulun. Yapmanız gereken işleri düzgün bir şekilde yaptığınızda zamanla daha iyiye gideceğinizin farkına varın. Böyle olduğunda sıradan bir erteleme olmadığı bilinmelidir. Gelecekteki iyi halinizi ertelemek ister miydiniz?
Bugün yapabileceğiniz en önemli şey için çalışmaya geçin. İşin büyük ya da zor oluşu hiç önemli değildir. Harekete geçmekte sorun yaşıyorsanız, fazla düşünmek yerine işi küçük parçalara bölün ve onları bitirdikçe harekete geçip, iş çözdüğünüz için içsel motivasyonunuzun arttığını hissedin.
Kendinize şunu söyleyin: Bu görev üzerinde sadece 2 dakika çalışacağım. Başlamayı kendi üzerinizde o kadar kolaylaştırın ki, zihninizde çok az içsel direnç olsun ya da olmasın. Yapmaya başladığınızda da o 2 dakika sonrasında bırakmak istemeyip, devam edeceğinizi göreceksiniz.
3) İlişkilerinizi Aşırı Karmaşıklaştırmayı Bırakın
Herhangi bir ilişkideki eğlence, heyecan ve neşe, genellikle basit ve yaygın düşünce hatalarıyla büyük ölçüde azaltılabilir. Yapılan hatalardan biri sürekli partnerinizin zihnini okumaya çalışmak ve acaba böyle mi düşünüyor şeklinde olumsuz düşüncelerde boğulmaktır.
Bunun Yerine Ne Yapmalı?
Zihin okumaya çalışmak genellikle kendi zihninizde kabus senaryoları yaratmaya neden olur. Çünkü zihin okumak imkansız ve bu nedenle de karşıdaki kişinin ne düşünüyor olabileceği yerine kendi en büyük korkularınızı sanki öyle düşünüyormuş gibisinden kendinizi inandırırsınız.
Bunun yerine biraz daha doğrudan olma alışkanlığını geliştirmeye başlayın. Birbirinizi daha iyi anlamak için aklınızdaki düşünceler için soru sorma ve daha net iletişim kurma alışkanlığı geliştirin.
Drama yaratmak ve bir şeyi olduğundan daha büyük veya daha olumsuz hale getirmek bir tür geçici zevk veya heyecan olabilir. Uzun vadede oldukça yıkıcı olma eğilimindedir. Ortada bir olumsuzluk varsa, öfkeye ya da incinmiş duygulara kapılmak yerine karşılıklı iletişim önemlidir. Belirli konular üzerinde sohbet edilmeli ve anlaşılmalıdır.
Basit yaşamanın yolları konusunda dış etkenler değil de öncelikle kendi içimizde yapabileceklerimizi gördük. Kendi kafamızda karmaşıklaştırmak yerine fazla düşünmeden adımlar atmak önemlidir. Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorum alanından bizlerle paylaşabilirsiniz.