Anksiyete, aslında birçok kişide zaman zaman yaşanabilir. Ancak yaşamı etkileyebilecek düzeyde yaşanan bir anksiyete, psikolojik bir rahatsızlık olarak değerlendirilebilir. Anksiyete nasıl anlaşılır sorusu ise, şu şekilde yanıtlanabilir, kişi geçmişte yaşadıkları ve bilhassa geleceği üzerine plânları doğrultusunda yoğun bir kaygı yaşayabilmektedir. Dolayısı ile anksiyeteli birine nasıl davranmalı diye düşünüyorsanız, ilgili hastaya "bu böyle olmaz, kendine gel, sen daha güçlüsün," demek doğru olmayacaktır. Çünkü anskiyete yani kaygı bozukluğu da bir çeşit hastalıktır. Her hastalıkta olduğu gibi, anskiyete için de alanında uzman bir psikiyatri doktorundan yardım alınması gerekir. Bu içeriğimizde sizler için bu yönde merak edilenleri yanıtlamaya çalışıyor olacağız.
AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)
İçindekiler
AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?
Anksiyete Nedir? Anksiyete Nasıl Anlaşılır?
Anksiyete bozukluğu, kişinin kendisini sürekli kaygı, endişe, panik, korku, tedirgin içinde hissetmesi ve bu duygulara kapılıp, yaşamını olumsuz hale getirmesi olarak tanımlanabilir. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin, kaygısız geçirdikleri tek bir an bile yoktur. Sürekli tedirgin ve endişeli bir tutum sergilerler. Yerinde duramama, kaygılı hareketler, en ufak bir seste irkilme, aniden öfkelenme, ellerde sürekli bir hareketlilik, gözlerin sürekli tetikte olması gibi belirtilerle kendileri bulundukları ortamdan sıyrılırlar.
AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)
Bazen terleme, soluk bir renk alma gibi korku belirtileriyle de, anksiyete bozukluğunu ele verirler. Kontrol duygusunu kaybettikleri anda, kendilerini olası bir tehdit altında hissedebilirler. Bu kişileri kolay kolay ikna edemezsiniz çünkü bilmedikleri şeyler onlar için endişe verici olabilir. Özellikle endişe duydukları konularda daha agresif olabilirler.
AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)
Bu yüzden, anksiyete bozukluğundan muzdarip olan kişilere karşı anlayış göstermek gerekir. Birçok faktörle boğuşan ve çevresine odaklanmakta güçlük çeken bu kişilere karşı dikkatli davranmak önemlidir. Bu kişiler, kendilerini güvende hissetmek isterler. Onları, kaygılarından ötürü utandırmamak ve tercihlerine saygı duymak önemlidir.
AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)
Peki, anksiyete bozukluğuna sahip olan kişiler bizden ne bekler? Onlara nasıl bir davranışla yaklaşmalıyız?
AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?
- Anksiyete sahibi kişiler, bulundukları ortamda tedirgin olacakları için, onlara kendilerini yabancı gibi hissettirmemek gerekir. Tanıdık bir ortam içinde, anlayışlı ve özenli davranmak önemlidir. Rahat bir ortamda olduklarına emin olurlar ise, kendilerini sürekli kontrol etmeyi de bırakabilirler. Kaygı hisleri azalır ve anın tadını daha kolay çıkarabilirler.
- Anksiyete sahibi kişi, kendisini aşırı kaygı durumuna sokarsa ona nasıl davranılacağı, kişinin kendisine sorulmalıdır. Eğer sarılmak, ya da yalnız kalmak istiyorsa ona göre davranılması uygundur. Böylelikle olası bir panik atak durumunda soğukkanlılıkla ne yapılacağı öğrenilmiş olur.
- Onlara karşı, "Bu davranışları aş artık. Buna alışman lazım. Neden böyle davranıyorsun?" gibi cümleler kurulmamalıdır. Anksiyete sahibi kişiler, zaten bu durumda olmak istemezler. Bu gibi cümleleri duymak, onların kendilerine olan iyimserliklerini de yok edebilir.
- Anksiyete sahibi bir insan, onu düzeltmeye çalışmanızı değil, bütün kaygıları ile onu anlamanızı ve anlayış göstermenizi bekler. Kendisi zaten sorunlarını halledebilmek için uğraş veriyordur. Eğer, davranışlarını düzeltmesi için bu kişileri sürekli uyarır iseniz, muhtemelen sizinle bir daha aynı ortamda bulunmayacaktır.
- Her an panik atak geçirecekmiş gibi tetikte beklemeniz doğru olmaz. Anksiyete kendini öfke, gerginlik, sıkıntı, darlanma olarak da gösterebilir. Belirgin bir şiddette gelmese de, küçük küçük korku ataklarıyla da kendisini gösterebilir. Bazen bu kişi, hissettiği atakları saklamak için uğraşır, siz farkında olmayabilirsiniz. Doğal davranmak ve anlayış göstermeniz yeterlidir.
- Bulunmak istemediği ortama girmek istemezlerse, yapmak istemediği bir şeyi yapmazlarsa saygı duyulmalıdır. Zorla kabul ettirmeye çalışmak, anksiyete bozukluğunu daha da ileriye götürebilir. Zorluğa gelemezler ve zorlandıkları anda, oradan ayrılmak isterler.
- Her şey yolundaymış gibi görünürken bile, anksiyete sahibi kişiler için orada bir yerlerde korku, endişe ve stres vardır. Sürekli tetikte beklerler. Fark ettirmemeye çalışırken bile sinirleri gergin olabilir. Dikkatli olmak önemlidir.
- Sessiz bir tutum içerisinde olduklarında, konuşmaları için zorlanmamalıdırlar. Kendilerini o anda, koruma altına almış olabilirler ve tam da bu durumda, onları rahat bırakmanız tavsiye edilir.
- Onun için korkulacak, endişeli hissedilecek durumlar, size saçma, anlamsız gelebilir. Anlam vermekte zorlandığınız durumlarda, sessiz kalmak ve normal bir durummuş gibi saygı göstermek önem arz etmektedir. Önemli olan o an, o korkuya ve endişeye karşı anlayış göstermektir.
- Eğer aşırı yüksek sesle konuşuyor, yapılan davetleri reddediyor, hatta bazen kırıcı olarak sizi geri çeviriyorsa, aslında bütün bunları istemeyerek yaptığını anlamanız ve anlayışlı olmanız gerekir. Kendilerini nasıl güvende hissedeceklerse öyle davranmayı tercih edebilirler.
- Anksiyete her zaman açıklanabilir olmayabilir. Ürkek davranışların, korku duyulan şeylerin nedeni bile belli olmayabilir. Bu durumda doğru davranış, yardımcı olarak huzur verici bir ortam yaratmak ve bu anlamlıymış gibi davranmaktır. Bazen kendileri bile, korkularının sebeplerini bilemeyebilirler. Onlardan korkularının sebeplerini anlatmalarını istememelisiniz, bu durum korkularını daha da tetikleyebilir.
AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum
Anksiyete sahibi insanların yaşamları zaten yeterince zordur. Hayatınızda, bu ruhsal probleme sahip kişiler var ise, anlayışlı davranmanız önemlidir. Psikolojik olarak tedavi gören kişilere karşı, tedaviyi gerilemesine neden olacak davranışlardan kaçınmanızı, anlayışlı ve hoşgörülü olmanızı tavsiye ederiz. Bu yazımızda Anksiyete nedir? Nasıl anlaşılır? Anksiyeteli birine nasıl davranmalı? hakkında önemli gördüğümüz detayları aktarmaya çalıştık. Yazımızı okuduktan sonra, anlayış ve hoşgörünüzün pekişeceğini düşünüyoruz. Sağlıklı günler dileriz. Hem bedenen, hem de zihnen…