İnternet sitesi kurmayan kaldı mı acaba? İçerisinde bulunduğumuz yüzyıl içerisinde web sitesi kurmak elzem bir hâle geldi demek yanlış olmayacaktır. İnternet sitesi kurmak için gerekli olan en önemli parametre ise "hosting" sahibi olmaktan geçiyor. Peki, hosting nedir, hosting ne işe yarar veyahut hangi hosting paketini almalıyım gibi soru işaretlerini en doğru şekilde nasıl yanıtlayabiliriz? İşte bu içeriğimizde sizlerle birlikte, ilgili sorulara efektif yanıtlar bulmaya çalışacağız. Lütfen belirtmemize izin veriniz. Bu içerik, evet bu içerik, "biraz" uzun olacak. Bu yüzden kahvenizi, çayınızı yanınıza aldığınızdan emin olmanızı rica ediyoruz. Evet... Hazırsanız, detaylı hosting rehberi kaleme almaya başlıyor olacağız. Hazırsınız değil mi? Tamam, başlıyoruz.
AYRICA: Blogger Güvenli midir? Blogger Güvenlik Önlemleri (Kapsamlı Anlatım)
İçindekiler
- Hosting Nedir?
- Hosting Ne İşe Yarar?
- Hosting Türleri (Çeşitleri) Nelerdir?
- Dedicated Server Nedir? Ne İşe Yarar?
- VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir? Ne İşe Yarar?
- VPS (Virtual Private Server) Nedir? Ne İşe Yarar?
- Paylaşımlı Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
- İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri Nelerdir?
- Linux Hosting Nedir?
- Windows Hosting Nedir?
- WordPress Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
- Kurumsal Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
- Mail Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
- Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?
- Hangi Hosting Firmasını Tercih Etmeliyim?
AYRICA: Blockchain ve Kripto Para Arasındaki Fark Nedir?
Hosting Nedir?
AYRICA: Google Doodle Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Hosting, İngilizce bir kelime olup, Türkçeye ise "web barındırma" olarak çevirebiliriz. Yani verilerinizin, hizmeti aldığınız müddetçe, stabil çerçevede barındırılmasının sağlanmasıdır diyebiliriz. Örneğin, aldığınız aylık veya senelik bir hosting paketi ile verilerinizi saklayabilir, ziyaretçilerinize sunabilir ve online ortamda siz de söz sahibi olabilirsiniz. Hosting servisi de bu yöndeki ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek amacı ile oluşturulmuş özel donanımlı ve spesifik konfigürasyonlara sahip olan servisler bütünü olarak tanımlanabilir.
Birçok kimse, evdeki bilgisayarımı hostinge çevirebilir miyim? diye düşünüyor olabilir. Bu birçok profesyonel tarafından mümkün olarak görülebilse de, sağlıklı olmaz. Çünkü datacenter'lardaki yapı daha stabil olduğu için, elektrik kesintilerine karşı korunaklı olan yapı, doğal afetler bazında da önlemler alınmasından ötürü, daha tercih edilesidir. Yani evdeki internet servisiniz ne kadar iyi olursa olsun, evde sunucu kurmak yerine, daha sağlıklı çalışan ve daha performanslı, uygun fiyatlara sahip olan hosting ürünü satın almanız en mantıklı seçim olacaktır. {alertInfo}
Hosting Ne İşe Yarar?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi, hosting, uygulamanıza veya sitenize ait verilerin stabil çerçevede depolanması işlemidir diyebiliriz. Yani ziyaretçileriniz, sitenize girdiği zaman bu veriler, fonksiyonlar, görseller sorunsuz olarak gösterilir. İşte bu gibi sebeplerden ötürü, salt domain satın almak asla yeterli olmayacaktır.
Çünkü hosting olmadan domain ürününün pek bir anlamı olmayacaktır. Ancak bazı hosting firmaları depolama amaçlı hosting satışı yapabilir. Bu durumda, kendinize özel depolama sağlayabilirsiniz. Ancak ilgili servisi herkese sunmak, göstermek adına bir domain almak gerekecektir.
Domain, aslında IP adresini daha akılda kalıcı bir şekilde ve ICANN otoritesi altında sunulan bir hizmettir. Domain olmadan, salt IP ile bir web sitesi aktive etmek, akılda kalıcı olmayacağı için, bir domain almanın öneminden bahsetmeye gerek bile yoktur. Bu yüzden domain için bir hosting firması araştırıyor iseniz, bunun mutlaka uygun fiyatlıdan ziyade, kalıcı - köklü - eski ve güvenilir bir firma olmasına özen göstermelisiniz. Domain nedir, sorusunu da bir not ile kısaca bu şekilde açıklayarak, içeriğimize ara vermeden devam ediyor olacağız. {alertSuccess}
Hosting Türleri (Çeşitleri) Nelerdir?
Elbette genel anlamda web hosting olarak bir terim kullansak da, bu hizmetlerin daha farklı çeşitleri de mevcuttur. Bu durum ise, sizin İnternet üzerinde almak istediğiniz aksiyonun içeriği çerçevesinde değişkenlik gösterecektir.
Yani kişisel blog açmak istiyor iseniz, bir ucuz web hosting yeterli olabilecek iken, daha kapsamlı bir e-ticaret sitesi kurmak istiyor iseniz de, direkt dedicated veya bulut sunucu satın almanız sağlıklı olabilir. Peki, VDS nedir? bulut sunucu nedir? dedicated ne işe yarar? gibi soruları soruyor iseniz, merak etmeyin, şimdi ise hosting türleri üzerine detaylı açıklamalar da bulunuyor olacağız.
Dedicated Server Nedir? Ne İşe Yarar?
Dedicated server, daha çok büyük ölçekli web sitelerinin barındırıldığı veya spesifik amaçlar için sanallaştırma yapılarak, hosting hizmeti satışı dahi yapılabilen, tüm kaynakların tarafınıza ayrıldığı bir hizmet olarak tanımlanabilir. Dedicated server üzerinde, hiçbir şekilde kaynak paylaşımı yapılmaz. Bu demektir ki, tüm sunucu kaynakları "paylaşımsız" olarak size ait olmaktadır. Bu şekilde ise, performans bazında sıkıntı yaşanması çok düşük bir olasılıktır.
Elbette performans kavramı rölatif (göreceli) bir kavram olup, birçok değişkene ve konfigüre edilmiş ayarlara göre farklılık gösterebilir. Fakat doğru ayarlanmış bir dedicated server ile performans sorunu yaşanması pek de öngörülmez. RAM, CPU gibi kaynakların paylaşımsız olması da, tüm bu gibi özellikleri sonuna kadar kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Dedicated sunucunun, daha çok büyük ölçekli projelerde kullanımı tercih edilir. Yani büyük bir yatırım yaptığınız e-ticaret projeniz mevcut ise, elbette yazılımınızın veya servisinizin, direkt dedicated sunucuda koşmasını isteyebilirsiniz. E-ticaret için dedicated sunucu tercih etmek elbette daha mantıklı olacaktır. Ancak mevcut site hızını artırmak ise salt dedicated sunucuya bağlı değil; web server'lara da bağlıdır.
Yani Apache veya LiteSpeed veya nginx gibi servislerin doğru konfigüre edilmesi, kullanılıyor ise, PHP tarafında da optimizasyon gerçekleştirilmesi gerekir. İçerisinde bulunduğumuz şu senelerde zaten PHP çok fazla geliştirildiği için, birçok modül çerçevesinde oldukça hız kazanabilir veya mevcut hızı maksimize etmek için bazı cache (OPcache) gibi modülleri kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir? Ne İşe Yarar?
VDS, mevcut fiziksel sunucunun (dedicated server) sanallaştırılıp, farklı özellikler çerçevesinde hizmete sunulmasıdır. Yani RAM ve CPU kaynakları da sadece size atanmakta olup, performans bazında yine daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Ayrıca VDS'lerde farklı işletim sistemi seçimleri de (Linux veya Windows gibi) mümkün olmaktadır. VDS konusunda da bir endişeniz olmasın. Yani kaynaklar sadece size atanacağı için, örneğin, başka bir kullanıcının sunucusu saldırı (DDoS gibi) aldığı zaman, siz bundan etkilenmezsiniz. Çünkü kaynaklar ayrılmış ve sadece size tahsis edilmiştir.
VDS ne için kullanılır gibi bir soru işaretiniz olabilir. Şöyle söyleyelim, VDS daha çok "orta ölçekli" web siteleri tarafından kullanılmaktadır. Yani belirli seviyede trafik alan, ziyaretçi kitlesi bulunan ve uzun vadeli bir proje olarak düşündüğünüz bir fikriniz var ise, bir VDS tercih etmenizin hiçbir sakıncası olmaz. Ancak VDS alır iken, ilgili firmanın VPS değil VDS hizmetini tercih ettiğinizden emin olmalısınız.
Çünkü VDS ile VPS arasındaki fark büyüktür. Bunu ise bir alt başlığımızda açıklıyor olacağız. Sonuç olarak VDS, performans bazında iyi bir tercih olacaktır. Başka kullanıcıların kaynaklarınızı ortak havuzda sömürmesini, aldığı saldırılarda sizi de down etmesini istemiyor iseniz, VDS iyi bir tercih olacaktır diyebiliriz.
VPS (Virtual Private Server) Nedir? Ne İşe Yarar?
Birçok insan VDS ile VPS arasındaki fark nedir diye araştırmalar yapıyor. VPS de aslında VDS gibi fiziksel bir sunucunun sanallaştırılması ile sunulan bir hizmet olup, farkı ise kaynakların ortak kullanılmasıdır. Yani size sunulan kaynaklar, gerekli olduğunda, diğer kullanıcı tarafından da kullanılmaktadır. Bu yüzden, zaman zaman VPS'ler üzerinde performansın düştüğü durumlar olabilir.
Yani siz çok kaynak kullanmasanız bile, ortak kaynak kullanımından ötürü, daha büyük - daha çok trafik alan diğer kullanıcının VPS ürünü, mevcut kaynakları sömürebilir. Bu yüzden, kişisel olarak da, İnternet hayatım boyunca VPS tercih ettiğimi söyleyemem.
Elbette VDS ile VPS fiyatları da birbirinden farklıdır. Ancak orta ölçekli bir siteniz var ise, bunun için VPS yerine VDS tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Zaman zaman kaynak problemleri yaşamak sizi strese sokmayacak, uykularınızı kaçırmayacak ise, elbette daha uygun fiyatlı olan VPS de tercih edebilirsiniz. Karar sizin.
Paylaşımlı Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
Shared Hosting yani Paylaşımlı Hosting, tüm sitelerin ortak alanda barındırılmasıdır. Ancak genellikle size bir adet site barındırma izni verilir ve kaynaklar da ortak havuzda ilgili kullanıcılar tarafından ortak olarak kullanılır. Bu durum ise elbette, zaman zaman kesintiler yaşanmasını ve ister istemez RAM & CPU gibi sorunları beraberinde getirebilir.
Eğer ki büyük ölçekli veya orta ölçekli bir siteniz yok ise, küçük ölçekli siteleriniz için tercih edebilirsiniz. Çünkü web hosting fiyatları oldukça uygun olup, kesenizi de yormayacaktır. Zaman zaman olabilecek kesintiler veya kaynak kullanım problemleri, saldırı durumlarında düşebilecek uptime oranları sizin için problem değil ise, tercih edebilirsiniz.
İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri Nelerdir?
Yukarıda sizlerle birlikte hosting çeşitlerini yani hosting türlerini incelemiş olduk. Ancak hosting çeşitleri elbette bunlarla sınırlı değil. Yazımız uzun olacağı için, daha yolumuz var. Bunun öncesinde, işletim sistemine göre hosting çeşitleri neler imiş, birlikte inceliyor olacağız.
Linux Hosting Nedir?
Linux, Linus Torvalds tarafından ilk olarak geliştirilen ve günümüzde binlerce insan tarafından katkı sağlanan bir işletim sistemidir. Daha doğrusu bir kernel doğrultusunda geliştirilmeye başlansa da, günümüzde gelişimi oldukça fazla ve ivmeli bir şekilde de artmaktadır. Linux Hosting nedir konusuna gelecek olur isek, örneğin PHP destekleyen birçok CMS (içerik yönetim sistemi) tercih edilebilecek bir hosting çeşididir.
Örneğin XenForo, vBulletin ve SMF gibi forum yazılımlarının yanı sıra, WordPress gibi dünyadaki tüm sitelerin %43'ünün altyapısını oluşturan mükemmel yazılımları da sorunsuz olarak kullanabilmektesiniz. Yani Linux Hosting, size daha çok, internet sitesi kurmanız konusunda çok kolaylık sağlayacaktır.
Windows Hosting Nedir?
Windows Hosting, Windows işletim sistemine sahip olduğu için kesinlikle PHP için tercih edilmez. Çünkü stabil çalışması beklenmemelidir. Daha çok ASP ile geliştirilen uygulamalar için tercih edilmelidir. Çünkü ASP ile çalışan web sitelerinde en çok tercih edilen hizmet dediğimiz gibi windows tabanlı hosting olmaktadır.
Yukarıda açıklamalarını yaptığımız hosting çeşitlerine ek olarak, daha farklı ihtiyaçlar için de ortaya çıkmış olan hosting türleri mevcuttur. Buradaki esas soru, hangisine ihtiyacınız olduğudur. Dilerseniz şimdi de, diğer hosting türleri neler imiş, birlikte inceleyelim.
WordPress Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
2003 senesinde Matt Mullenweg ve Mike Little tarafından geliştirilmeye başlanan ancak günümüzde binlerce açık kaynak gönüllüsü tarafından da destek sağlanan WordPress, mükemmel bir blog altyapısı sunar. Salt blog değil, elbette daha geniş yelpazede yapabilecekleri de sıralanabilir. Yani e-ticaret, kurumsal siteler v.b. yapmak mümkündür. Hatta WordPress kullanarak (PHP / MySQL gücü ile) forum yapabilen bile gördüğümü söyleyebilirim.
WordPress Hosting aslında bir pazarlama stratejisi olarak dile getirilebilir. Ancak bazı özellikleri ile öne çıkar. Yani WordPress Hosting genellikle, tek tık ile kurulum sağlar ve SSD Disk ile daha hızlı yazma & okuma sağlanır. Güvenlik konusunda ana sunucu WordPress için konfigüre edilmiş olup, bu paketlerde yazılım desteği sunan hosting firmaları da mevcut durumdadır.
Dolayısı ile bir VDS ile WordPress Hosting arasında spesifik açıdan çok fazla fark yoktur. Ancak siz WordPress Hosting alarak, direkt kurulum sağlayabilir ve daha hızlı aksiyon almaya başlamayı düşünebilirsiniz. Bu gibi durumlar genellikle bütçe ile ilgili olacaktır denilebilir. Onun haricinde dediğimiz gibi, pazarlama stratejisi olarak WordPress Hosting kavramını kullanan firmaların sayısı da azımsanacak düzeyde değildir.
Kurumsal Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
Öncelikle hemen belirtmek isteriz ki, bir web hosting ile kurumsal hosting arasında çok fark yoktur. Çok farklı diyen pek de doğru söylemiş olmaz. Çünkü aradaki tek fark belki de, e-posta alışverişlerinde sıkıntı yaşanmaması adına depolama alanının biraz daha fazla olmasıdır. Ayrıca kurumsal firmalardaki e-posta sirkülasyonunun devamlılık sağlaması için, farklı e-posta çözümleri de sağlanabilmektedir. Örnek olarak ise, SPAM e-postaları engellemek için spesifik uygulamalar şeklinde dile getirebiliriz.
Mail Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
Eğer ki kurumsal bir firmanız var ise ve internet sitesi açmak yerine, salt e-posta servisi olarak kullanmak adına bir paket almak istiyor iseniz, mail hosting sizin için çok faydalı olabilir. E-posta trafiğiniz çok ise, mail hosting tercih edebilirsiniz.
Mail hosting tercih etmek yerine, Gmail'in ücretli sürümlerini de tercih edebilirsiniz. Dünyada neredeyse en çok kullanılan mail servisi olan Gmail ile de site adı uzantılı mail almak mümkün kılınmıştır. Mail hosting ile fiyat karşılaştırması yaparak bu yönde aksiyon almanızı tavsiye edebiliriz. Google Workspace'in arkasında Google olduğu için, yoğun e-posta trafiğiniz için de doğru bir tercih olabilir. {alertWarning}
Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Hosting, aslında sizin dükkanınız gibidir. Çünkü İnternet üzerindeki varlığınızı her zaman iyileştirmek için, eklentiler yükleyebilir, güncelleme yapabilir, tema satın alabilirsiniz. Ancak bu durumda ortaya ciddi bir konu çıkıyor. Hosting güvenliği doğru bir şekilde sağlanmaz ise, siteniz down olabilir, örnek olarak ise, dükkanınıza hırsız girdiğini düşünebilirsiniz. Bu yüzden hosting güvenliği sağlamak için, oldukça farklı ve spesifik çerçevede dile getirilebilecek önlem söz konusudur. Sizlerle bu yönde faydalı olabilecek önlemleri hemen paylaşıyor olacağız.
- Hosting panelinizin şifresini mutlaka karmaşık bir şekilde belirleyin. Ayrıca giriş yapar iken ekran klavyesi kullanarak, mevcut güvenlik seviyesini artırmış olursunuz. Şifrenizi aralıklar ile güncelleyin ve hatta ezberlenmesi mümkün olmayan bir şifre belirleyin, bu şifreyi bir yere kayıt etmeyi ise unutmayın.
- Hosting paketinizde barındırdığınız dosyalarınızın CHMOD değerini 644 - klasörlerinizin CHMOD değerini ise 755 yapmaya özen gösterin. CHMOD değeri 777 olur ise, güvenlik zafiyetleri ortaya çıkabilecektir. Bu yüzden CHMOD değerlerine dikkat etmekte fayda var.
- Sitenize kuracağınız eklentileri, temaları v.b. kesinlikle güvenilir bir yerden indirin. Ücretli modül kuracak iseniz, asla cracklenmiş - kırılmış modül kullanmayın. Bu gibi eklentilerin içerisinde özel şifrelemeler ile, mevcut hosting paketinize erişim sağlamaya çalışan kötü niyetli insanlar olabilir. Lisanssız tema ve eklenti kullanmak, bile bile sitenizi riske atmak demektir. Bütçeniz yeterli değil ise, ücretsiz tema ve eklenti kullanmayı düşünebilirsiniz.
- Dosyalarınızın düzenlenme tarihlerini mutlaka hatırlayın. Sizin bilginiz dışında, örneğin .htaccess dosyasında bir değişim olur ise, aksiyon almanız ve çözüm üretme süreciniz daha da hızlanır. Bu yüzden, büyük - kapsamlı değişiklikler yaptığınız önemli dosyalarınızı mutlaka dikkatle not alın ve aralıklarla tekrar check ederek, farklı bir kod veya şifreleme olup olmadığını kontrol etmeye özen gösterin.
- Hosting servisinize giriş yapar iken kullandığınız cihazın da güvenli olması oldukça önemlidir. Ben güçlü bir iMac kullanıyorum ve buna rağmen, güvenlik duvarı açık durumda ve tarayıcımın da güvenlik özelliğinin aktive olmasına özen gösteriyorum. Sizler de hosting panelinize giriş yaptığınız bilgisayar veya mobil cihazınızın güvenli olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca dediğimiz gibi, şifre girer iken, ekran klavyesi kullanmanızın da faydası çok olacaktır.
Hangi Hosting Firmasını Tercih Etmeliyim?
Haklı olarak, hosting firması tercih eder iken kararsız kalabilirsiniz. Hosting firması tercih edilirken dikkat edilmesi gerekenler elbette yok değil. Köklü bir firmadan tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca teknik destek konusu da çok önemli. Size gece yarısında bile destek olabilecek bir firma tercih etmeye özen gösterin. Buna ek olarak, yazılım bilginiz sıfır ise, özel yazılım desteği veren bir hosting firması tercih etmeniz gerekmektedir.
Buna ek olarak, fiyat bakımından çok düşük firmaları tercih etmenizi önermiyoruz. Çünkü kaliteli firmalar da, fiyatlar biraz tuzlu olsa da, alacağınız altyapı verimliliği de olasılıkla yüksek seviyede olacaktır. Buna ek olarak, hosting firması seçerken, isteklerinizi ve talebinizi ilgili firmaya iletmenizde fayda var. Çünkü ilgili firmadaki hosting paketlerinin, sizin talebinizi karşılayabileceğinden emin olmanız gerekiyor.
Bu gibi olası problemlerin önüne geçebilmek adına, Google'da araştırma yapar iken, birçok firma ile telefonda konuşabilir ve merak ettiklerinizi direkt firma yetkililerine sormayı düşünebilirsiniz.
Bu içeriğimizde sizlerin, hosting nedir, hosting ne işe yarar ve hosting çeşitleri nelerdir gibi soru işaretlerinizi gidermeye çalıştık. Sizin de bu yönde farklı görüşleriniz var ise, aşağıdaki yorum formu ile bizlere bildirebilirsiniz.