Muazzam bir işleyişle, vücudunuza dakikada yaklaşık 5-6 litre kan pompalayan kalbiniz, eğer ona iyi bakmazsanız kriz derecesinde önemli sorunlarla karşılaşabiliyor. Hayatı durduran anlık bir kriz; yaşamı tehdit eden ve sonrasında da devam eden bir tehlikeye yol açabiliyor. Bu durumda kalbinize iyi bakmanız ve ona yardımcı olmanız gerekiyor. Sağlıklı çalışan bir kalbin sarf ettiği enerjiyi, türlü sorunlarla karşılaşan yorgun bir kalbin sarf ettiği enerji ile bir tutamayız. İşte bu yüzden beslenmenizden, günlük hareket dozunuza kadar her hususta dikkat etmeniz gereken noktalar var. Bu yazımızda sağlıklı çalışan bir kalbe sahip olmanız için 12 altın değerinde tavsiyeler veriyor olacağız. Kalbi nasıl koruruz? Kalp sağlığını korumak için neler yapılır? Sağlıklı bir kalp için yapılması gerekenler nelerdir? gibi birçok sorunuzun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
AYRICA: Dudaklarınız Böyle Görünüyorsa Kalbinizi Kontrol Ettirin!
Kalp sağlığınızı korumak ve bunun için de bazı adımlar atmak zorundasınız. Temel olarak sayabileceğimiz bu maddelere dikkat ederseniz, canavar gibi kasılan bir kalbe sahip olabilirsiniz. Sizler için biz, önemli gördüğümüz maddeleri paylaşıyoruz, dikkatlice okumanızı öneririz. Bu hususta, etkili önerileri öğrenmek için ise uzman bir kardiyoloji doktoruna başvurabilirsiniz.
AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?
Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler
AYRICA: Dolaşım Sistemi Nasıl Güçlenir?
Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin
Beslenme alışkanlığınızdaki zararlı unsurlar birçok hastalığa yol açabiliyor. Bunun en başında kalp ve damar sağlığının bozulması geliyor. Kalbe yararlı besinler tüketmek, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral zengini yiyecekleri yemek, sağlıklı çalışan bir kalbin olmazsa olmazı.
AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol
Doymuş yağlardan kaçınmak, balık tüketimini artırmak, kızarmış değil de ızgaralanmış ya da fırınlanmış besinler tüketmek, katkısız zeytinyağı kullanmak, lif içeriği yüksek olan yiyeceklerden oluşan bir beslenme listesi oluşturmak, kalp sağlığınız için önemle dikkate almanız gereken unsurlar.
AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
İdeal Kilonuzu Koruyun
Fazla kiloların yol açtığı sorunlardan birisi de kalp hastalıklarını tetikliyor olması. Dikkatsiz beslenme, hareketsiz yaşam ile alınan fazla kilolar, yüksek tansiyon hastalığına, kalp yetmezliğine, koroner kalp hastalıklarına neden olabiliyor.
AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep
Beslenme ve egzersiz ile fazla kilolardan kurtulmak, özellikle bel çevresindeki yağlanmaya dikkat etmek gerekiyor.
AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)
Hareketli Bir Yaşam Şart! Egzersizi Pas Geçmeyin
Düzenli egzersizler yapmak, asansör yerine merdivenleri, kısa mesafelerde otobüsler yerine yürümeyi seçmek, vücut sağlığınızı korurken, kalbinizin de yorulmadan çalışmasına yardım ediyor.
AYRICA: Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları (9 Önemli İpucu)
Eğer bir kalp rahatsızlığı geçmişiniz varsa, egzersiz yapmanız kesinlikle şart. Günde bir ya da iki saat yapılan düzenli yürüyüşlerin bile bu konuda çok faydalı olacağını söyleyebiliriz.
AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?
Sigara Kullanıyorsanız, Kesinlikle Bırakın!
Sigara içinde barındırdığı çeşitli zehirlerle, kanınızdaki oksijeni etkiliyor ve bu da kalp sağlığınızın bozulmasını tetikliyor.
AYRICA: Hangi Kan Grubu Kimden Kan Alabilir? Kime Verebilir? Kan Uyuşmazlığı Nedir?
Pıhtılaşma gibi sorunlara yol açabileceğini, her geçen gün kalbinizi güçsüz düşürdüğünü, damarlarınızı tıkadığını, damar içerisinde sert plaklar oluşturduğunu, damarınızı sertleştirdiğini bilerek sigara içmeye devam edemezsiniz. Kalbiniz sigaranın verdiği zararı vücuttan atmak için ekstra çaba harcıyor.
AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları
Tansiyonunuza Dikkat Edin
Kalp sağlığını korumanın yollarından birisi de, tansiyonunuzu ideal seviyede tutmanız. Hipertansiyon hastası iseniz, tansiyonunuzu tetikleyen durumlardan kaçınmanız gerekiyor. Aniden yükselen kan basıncı, kalp krizlerine neden olabilir ve bu da istenmeyen durumlara yol açabilir.
AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye
Düzenli aralıklarla tansiyon ölçümü yapmalı ve tansiyonunuzu kontrol altında tutmalısınız. Stres gibi etkenler altında kalbinizin nasıl tepki verdiğini takip etmenizi tavsiye ederiz. Gerekir ise tansiyon ilacı kullanabilirsiniz.
AYRICA: Testosteron Nedir? Koşmak Testosteronu Artırır mı? Yüksek Testosteron Etkileri
Stresten Uzak Durun
Yaşamla baş etmek başlı başına bir stres kaynağı olsa da, günümüzde birçok hastalığın baş faktörünün stres olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu durumda hayatınızda stres yaratan olguları kontrol altında tutmanız, sakin olmanız ve eğer bunu yapamıyorsanız uzman bir doktordan bu konuda yardım almanız önem arz ediyor.
AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?
Üzüntü, stres gibi duygu durum değişiklikleri kalbinizin sağlığını tetikleyebilir. Bu konuyu es geçmemelisiniz.
AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!
Kötü (LDL) Kolesterol Seviyenizi Kontrol Altında Tutun
Kandaki kolesterol seviyesinin yüksek olması, kalp krizi riskini artırıyor. Yüksek seviyeli bu kolesteroller, damar içlerinde sert plaklar oluşturarak kalp ve damar sağlığını tehlikeye atıyor.
Yağlı besinlerin azaltılması, ideal kilonun korunması, hareketli yaşam tarzı kolesterol seviyesini dengelemede önemli bir rol oynayacaktır. Düzenli aralıklarla kan tahlili vererek durumunuzu kontrol altında tutabilirsiniz.
Tuz Tüketimini Azaltın
Hipertansiyonu tetikleyen tuz tüketimini azaltmak oldukça önemli. Uzmanlar günde 5 gramdan az tuz tüketmenin sağlıklı bir kalp için oldukça önemli olduğunu söylüyor.
Kan basıncını ve kalp damar sağlığını korumak için yaklaşık bir çay kaşığı tuz tüketmek yeterli.
Sıcak Havalara Dikkat Edin
Eğer aşırı nemli, sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, sıcak havalara dikkat etmeniz gerekiyor.
Tansiyonunuzu tetikleyerek, inme, kalp krizi gibi sorunlara yol açabilen bu havalarda, önlem almadan dışarıya çıkmamalısınız. Sıcak havalarda egzersizlerinizi akşam saatlerinde yapmanızın, sizin için daha sağlıklı olacağını söyleyebiliriz.
Düzenli Olarak Kalp Tetkiklerini Yaptırın
Her şey yolundaymış gibi hissetseniz de, sadece kalp için değil, genel olarak da belirli aralıklarla doktor kontrolünden geçmeniz önemli. Başta kalbiniz olmak üzere, yolunda gitmeyen bir durum olup olmadığını öğrenmeniz, olabilecek türlü sorunların başında erkenden önlem almanızı sağlayabiliyor.
Özellikle stresli bir hayat yaşıyor iseniz, sigara kullanıyor iseniz ve aile geçmişinizde kalp hastalığına sahip olan kişiler var ise, düzenli olarak kardiyoloji bölümünde kalbinizin işlevselliğini kontrol ettirmenizi öneririz.
Alkol Tüketiyorsanız, Bu Alışkanlığınızdan Vazgeçin
Alkol kullanımının ideal ölçüde olduğu zaman, kalp damar sağlığına iyi yönde etki ettiği bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Aşırı alkol tüketiminin, kalbe zarar verdiği, kalp yetmezliği, ritim ve kasılma bozukluğuna neden olduğu biliniyor.
Bu durumda kalbinize zarar verecek miktarda alkol kullanımından kaçınmanız, belirlenen ideal ölçülerle sınırlı kalmanız öneriliyor.
Kan Şekerinizi İdeal Seviyede Tutun
Kalp ve damar hastalığını tetikleyen birçok durumun başında şeker hastalığı geliyor. Kandaki yüksek şeker oranı, kalp krizine, inmeye ya da ritim bozukluğuna neden olabiliyor. Bunun yanı sıra şeker hastalarının kalp krizi geçirme oranının, normal bir insandan iki kat daha fazla olduğu dile getiriliyor. Bu durumda şeker oranınızı korumanız oldukça önemli.
Bu yazımızda kalbi nasıl koruruz? Sağlıklı bir kalp için yapılması gerekenler nelerdir? sorularını cevapladık. Kalp sağlığını korumanın önemli olduğunu fark etmeniz gerekiyor. Saydığımız bu maddelere dikkat ettiğiniz takdirde, canavar gibi kasılan, sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam eden bir kalbiniz olacaktır. Başka bir sağlık sorununuz var ise ve bu doğrudan kalbinizi de etkiliyor ise, doktorunuzun önerilerine uyarak hareket etmeniz önemli. Bir kalp sağlığı geçmişiniz var ise, yine düzenli kontrollerinizi yaptırmanız ve doktorunuzun sizin için reçete ettiği ilaçları kullanmanız gerekiyor. Kalbinizi koruyun. O sizi korumak için mücadele ediyor. Sağlıklı günler dileriz.