Gün içinde, birçok karar verebilir, ve bu kararlarımız doğrultusunda yaşamımızı şekillendirebiliriz. Günü kurtaran, kısa vadede verilen kararlar her zaman kolay olsa da, zaman zaman, dönüm noktasında olduğunuzu düşündüren, önemli kararlar vermeniz de gerekebilir. Bu kararlar neticesinde, hayatınızda bazı değişiklikler olacak ise, karar verirken ekstra dikkat etmeniz önemlidir. Fakat, bazen, hangi kararı vereceğinizi düşünürken türlü duygu durum değişiklikleri yaşayabilirsiniz. Bu karar; işinizle, özel hayatınızla ilgili olabilir. Hal böyleyken, verilen kararın sonrasında, bu karardan pişman olmamanız önemlidir. Peki, karar vermekte zorlanıyorsanız, kendiniz ya da başka bir durum için doğru kararı nasıl verebilirsiniz? Doğru karar nasıl verilir? Doğru karar verebilmek, o kadar da zor mu? Doğru karar verdiğimizi nasıl anlarız? Gelin, bu konu hakkında neler yapabiliriz bir bakalım...
AYRICA: Ne Kadar Kırılsanız ve Öfkelenseniz de Yapmamanız Gereken 5 Şey
Doğru Karar Nasıl Verilir?
Vereceğiniz Kararı İlk Önce Zihninizde Netleştirin
- Eğer henüz, ne konuda, neye karar vereceğinizi bilemiyor iseniz ancak içten içe bir karar vermeniz gerektiğini hissediyor iseniz, öncelikle kararınızı zihninizde netleştirmeniz gerekir.
- Kafanızdaki karışıklıkları arındırarak, sağlıklı bir karar verebilmeniz daha mümkündür.
AYRICA: Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık - Bırakılması Gereken Alışkanlıklar
Karar Vermede Zorluk Yaşıyorsanız Bunun Sebeplerini Düşünün
- Bazen, karar vermeniz ve o karara uymanız zor gelebilir. Bu durumda sizi etkileyen şeyin ne olduğunu keşfedin. Duygularınızla hareket ediyor iseniz, işe mantıklı taraftan bakmayı deneyin. Duyguların etkisindeyken karar vermek zorlaşabilir.
AYRICA: Size Anlam Kazandıracak 5 Nezaket Davranışı
Size Uzun Vadede En Olumlu Sonucu Getirecek Olan Kararı Seçmeye Özen Gösterin
- Bir karara varmadan önce, eksileri ve artıları konusunda uzun uzun bir analiz yapın. Kısa vadede olumlu sonuçlar verebilen ancak uzun vadede sizi zorlayacak bir karar vermekten kaçının. Eğer uzun vadede olumlu bir sonuç verecek kararı seçmek ilk başta zor geliyor ise, doğru olanı yaptığınızı düşünerek kendinizi motive edin.
AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!
Anın Etkisiyle Acele Kararlar Vermekten Kaçının
- Öfke, korku, çaresizlik gibi yoğun duyguların hissedildiği bir anda karar vermek, olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. Önemli kararları, bu duyguların yoğun olduğu anlarda vermekten kaçının. "Öfkeyle kalkan zararla oturur. Keskin sirke küpüne zarardır." gibi atasözlerinin de anlatmak istediği gibi, anın etkisiyle verdiğiniz kararlar sizi mutlu etmeyebilir.
AYRICA: İnsanlarla Paylaşmamanız Gereken Şeyler Nelerdir? (8 Madde)
Faydalı ve Kendi Sağlığınızı Etkilemeyecek Bir Kararı Vermeye Çalışın
- Duygularınıza kapılıp, sizi daha fazla üzecek bir karara eğilim duyuyor iseniz, kendi öz sağlığınızın ne kadar önemli olduğunu hatırlayın ve hem size, hem de sizinle birlikte yaşayan insanlara faydalı bir karar vermenin önemini kavrayın.
AYRICA: Üzgünken Ne Yapılmalı? Üzgün Olduğunuzda Bunları Okuyun!
Karar Verirken Kendi Karakterinizi Geri Plana Atmayın, Kendiniz için Doğru Olanı Yapın
- Vereceğiniz karar çok önemli olabilir, bu yüzden başkalarının etkisiyle karar vermekten kaçının. Hayatta, ilke edindiğiniz prensipler doğrultusunda, kendi çizginizi aşmayan ve sizi her zaman güvende hissettirecek bir özgüvenle kararlarınızı verin. Bencil olmayın, ancak, vereceğiniz kararın sizi olumlu bir noktaya taşımasını sağlayın.
AYRICA: Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Kararınız Bir İş ile İlgiliyse Alacağınız Riskleri İyi Hesaplayın
- Söz konusu işle ilgi önemli bir karara varmak istiyor iseniz, vereceğiniz kararı artı ve eksileriyle birlikte değerlendirin. Öngörüleri ve riskleri iyi hesaplayın. Göze alabilecekleriniz ile gözden çıkarabilecekleriniz konusunda iyi ayrım yapmaya çalışın ve uzun vadede kâr getirebilecek bir adım düşünün. Kararı verirken de, mutlaka bir B ve C planı oluşturun. Alabileceğiniz sonuçları hesaplayın ve kabullenin.
AYRICA: Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?
Kararınız Özel Hayatınızla İlgiliyse, Düşünmeden Hareket Etmeyin
- Özel yaşamınızla ilgili bir karar vermeniz gerekiyorsa, detaylıca düşünerek hareket edin. Ani duygularla ilerlemeyin ve eğer akıllıca bir karar veremeyeceğinizi düşünüyorsanız, güvendiğiniz, yakın bir dostunuza danışın. Ya da konunun muhatabı ile doğrudan bir diyaloğa girin. Bir karar vermeden önce, bu kararı vermek isteyip istemediğinize emin olun.
AYRICA: Durmayı ve Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler
Seçenekleri Değerlendirmeden Bir Karara Varmayın
- Hayatta hemen her konuda, önemli bir karar alabilirsiniz. Birden çok seçenek arasında kaldığınızda, size en yakın olanı, kimlerin etkilenip etkilenmeyeceğini ve nasıl bir sonuç doğuracağını uzun uzun hesaplayarak bu kararı verin. Seçenekleri tek tek değerlendirin ve sizin için en doğru olan kararı vermeye çalışın.
AYRICA: Manipülatif, Sorunlu, Sinir Bozucu, Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?
Objektif Tavsiyeler Edinin
- Eğer tek başına bir karar veremiyor iseniz, yorumuna, sağduyusuna güvendiğiniz kişi ya da kişilerden tavsiye alın. Size mantıklı çıkarımlarda bulunabilecek ve sizi doğru olan karara yönlendirebilecek kişilerin tavsiyesi, muhtemel kararı vermenizde önemli bir katkı sağlayabilir.
AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)
Bir Uzman Tavsiyesine İhtiyaç Duyuyorsanız, Bundan Çekinmeyin
- Bazen, vereceğiniz önemli kararlar kendi yaşamınızı önemli ölçüde etkileyecek olabilir. Bu noktada, uzmanlardan yardım isteyebilirsiniz. Avantajlarınızı ve dezavantajlarınızı uzman bir doktorun gözüyle görebilmek, sizi motivasyon açısından da iyi hissettirecek, vermeniz gereken kararın sonuçları konusunda olumlu bir düşünce yapısına sahip olmanızı sağlayacaktır.
AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın
Sezgileriniz Kuvvetliyse, Onlara Kulak Verin
- Vereceğiniz kararda bir türlü netlik sağlayamıyor iseniz, sezgilerinize kulak verin ve içinizden gelen sesin, hangi kararı işaret ettiğini anlamaya çalışın. Dikkatinizi toplayın ve hislerinizin yanlış yönlendirmesine izin vermeden, anlamlı bir karar vermeyi hedefleyin.
AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?
Sakin ve Arınmış Bir Ruh Halindeyken Kararlarınızı Vermeye Özen Gösterin
- Önemli kararlarınızı, yoğun giden bir günün ortasında vermeyin, bu kararı vermek için kendinize özel bir vakit ayırın. Kafanızın dolu olduğu, sağlıklı düşünemeyeceğiniz durumlarda (yorgunluk, halsizlik, uyku v.b) karar vermekten kaçının. Zinde ve sağlıklı bir durumdayken, sakin bir ortamda düşünerek hareket etmeye çalışın.
AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum
Hayatımızın bazı dönemlerinde önemli kararlar almamız gerekebilir. Bu kararlar, özellikle hayatımızı etkiliyor ise, üzerinde düşünmek önemlidir. Kendimiz ve çevremiz için, Doğru karar nasıl verilir? Doğru karar vermenin önemli kurallarını, anlamaya ve anlatmaya çalıştık. Olumlu kararlar verebilmenin adımları konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Karar verirken nelere dikkat ediyorsunuz? Kendinize iyi gelen ve yaşamınızı anlamlı kılacak kararları vermeniz dileğiyle.