Saçlarımız, dış dünyaya göstermek istediğimiz profili tamamlayan, sahip olduğumuz önemli bir özellik. Uzun, kısa, kıvırcık ya da dalgalı fark etmeksizin, görünüşü tamamlayan saçlar, haliyle de zaman zaman dökülerek azalabiliyor. Bu yazımızda, sizler için saç dökülmesinin nedenlerini araştırdık. Saç neden dökülür? Saç dökülmesi nasıl önlenir? Saç dökülmesine ne iyi gelir? merak ettiğiniz bütün detayları bir araya getirdik.
AYRICA: Estetik Neden Yaptırılır? Cerrahi ve Cerrahi Olmayan Estetik Uygulamaları (İşlemleri) Nelerdir?
Saçlarımız dökülmeye başladığında hemen paniklemeye ve saç dökülmesini engellemek için her türlü yolu denemeye başlıyoruz. Aslında bu, çok da doğru bir davranış sayılmaz. Saç dökülmesinin birçok sebebi olabilir ve bu sebepleri bilmeden, denediğimiz çözümler işe yaramayabilir.
AYRICA: Romantik Filmleri Neden Seviyor ve İzliyoruz?
Uzmanlar, sağlıklı bir saç derisinin günde ortalama 50 - 100 saç teli dökülmesi yaşadığını dile getiriyor. Tabii bu durum saçınızı tarama, fırçalama vb. saçınıza uyguladığınız işlemlere göre değişiklik gösteriyor.
AYRICA: Diğer İnsanlardan Daha Zeki Olduğunu Nasıl Anlarsın?
Ellerinizle saçlarınızı baştan uca taradığınızda avucunuzda 4 - 5 adetten fazla saç teli geliyorsa, ciddiye almanız gereken bir saç dökülme probleminizin olduğunu söylemek gerekiyor.
AYRICA: İnsana Aşırı Keyif Veren Şeyler Nelerdir?
Özellikle kadınlar, saçlarını her taradığında ya da yastıklarına her baktıklarında dökülen saç tellerini görüp, acaba saçlarım neden dökülüyor? diye merak edebiliyor. Bu durum, saç dökülmesinin sebeplerini araştırmadan, saç dökülmesini engelleyecek kimyasal ya da doğal çözüm yolları aramaya başlıyor.
AYRICA: Evde Takı Yapmanın Püf Noktaları - Takı Nasıl Yapılır?
Saç dökülmesinin altında birçok neden yatabilir. Bu nedenle uzman bir dermatolog veya doktora danışmadan, hareket etmemekte fayda var. Peki, saç dökülmesine neden olan faktörler nelerdir? Saçlar neden dökülür?
AYRICA: Sohbet Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar - Konuşulmaması Gereken Konular
İçindekiler
AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Saçlar Neden Dökülür?
Saçlarınızın cansızlaştığını, her banyo ve tarama sırasında, saç tellerinizin koptuğunu fark ediyorsanız, ilgilenmeniz gereken ciddi bir saç dökülme probleminiz var demektir.
AYRICA: Kadınların Tatil Çantasında Neler Olmalı?
Saç dökülmesinin farklı sebepleri olabilir, en doğru yaklaşım ise sebepleri bulmak ve buna göre hareket etmektir. Gelin hep birlikte, saç dökülmesinin nedenlerini inceleyelim.
AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!
Vitamin ve Mineral Eksikliği
Saç dökülmelerinin altında yatan sebeplere baktığımızda, bu sebeplerin başında genellikle vitamin ve mineral eksikliğinin olduğunu görürüz. Vücutta yaşanan vitamin ve mineral eksikliği, elbette ki saç ve saç derisinin güçsüzleşmesine neden olarak, saç kırılmaları ve dökülmelerine neden olabilmektedir.
AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep
Özellikle demir, çinko, folik asit, selenyum, biotin, B12 gibi vitamin ve minerallerin eksikliğinde saçlar yeteri kadar beslenemez ve saç yapısı zayıflar. Saç dökülmesinin vitamin eksikliği ile ne alakası var diye düşünmeyin, saç ve saç yapınızın sağlığı, önemli vitamin ve minerallerle desteklenir. Bu yüzden mutlaka vitamin ve mineral değerlerinizi kontrol ettirin.
AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol
Hormonal Değişiklikler
Hormonal değişiklikler, yoğun saç dökülmelerine sebep olabilir. Kadınlarda adet gecikmesi, adet düzensizliği vb. durumlar genellikle hormonal düzensizliklere işaret etmektedir.
AYRICA: Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?
Hormonal düzensizlikler, vücutta bazı değişimlere yol açar. Saç dökülmesi, saçın zayıflaması, saçın kırılması da bu değişimlerden birisidir. Sağlıklı ve canlı bir saç için, mutlaka hormon düzensizliğinizin olup olmadığını kontrol ettirin.
AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Bazı İç Hastalıkları
Vücudu genel olarak etkileyen bazı sistemik hastalıklar, tiroid hastalıkları, diyabet, kansızlık vb. saç dökülmesine neden olabilen faktörlerden birisidir. Ağır geçirilen bir hastalık dönemi vb. süreçlerinde saç dökülme sıklığının artığı gözlemlenmiştir.
AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?
Romatizmal hastalıklar, böbrek üstü bezi hastalıkları, doğum kontrol hapları, ani ateşlenme hastalıkları vb. durumlarda da, aşırı saç kaybına bağlı saç dökülmeleri görülebilir. Mutlaka doktor kontrolünde tetkik ve tedavilerin gerçekleştirilmesi gerekir.
AYRICA: Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?
Genetik Faktörler
Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde farklı nedenleri vardır. Örneğin erkeklerde, %50’sinden fazlasında görülen saç dökülmesi erkek hormonuna bağlı olarak gerçekleşir.
Erkeklerde yaş ilerledikçe kellik oluşmaya başlar ve en sonunda saç ektirme dediğimiz mevzu gündeme gelir. Erken yaşta başlatılan bazı tedavilerle, kelliğe giden yolu yavaşlatmak mümkün kılınabilir. Özellikle ailede kellik yaşayan bireyler var ise, genetik olarak diğer kişilerde de bu durum görülebilir.
Deri Problemleri
Bazı saç dökülmelerinin sebeplerinin altında, deri problemleri yatar. Egzama, mantar hastalığı, sedef hastalığı, aşırı yağlanma, sivilcelenme vb. durumlarda saç dökülmeleri artar. Kepekli saçlarda da saç dökülmelerinin artığı görülür. Durum fark edildiği anda, alanında uzman bir doktora görünmek gerekir.
Beslenme Alışkanlıkları
Beslenme alışkanlığımız, saçımızdan başlayıp, tırnağımızın sağlığına kadar her alanda, vücudumuzu etkileyen bir faktördür. Düzensiz beslenme alışkanlıkları, sağlıksız yiyecek tüketimleri, aşırı yağlı, baharatlı gıdaların tüketimi saç yapısının gerekli vitamin ve mineralleri almasını engeller.
Dengeli beslenmek, sebze ve meyve ağırlıklı ara öğünler tüketmek, vitamin ve mineral destekli gıdalarla beslenmek, saç yapısını güçlendirir ve saç dökülmelerini engeller.
Kimyasal ve Kozmetik Ürünler
Saç dökülmelerine sebep olan faktörlerin başında, aslında kullanılan kimyasal ürünler ve kozmetik bakım ürünlerinin geldiğini söylemek mümkün. Sık şampuan değiştirmek, farklı farklı organik olmayan saç yağları kullanmak saç dökülmelerine sebep olabilir.
Bunun yanında, saça uygulanan işlemler de saçın dökülmesine neden olabilmektedir. Aşırı işlem görmüş saçlar, saç maşası, fön, saçı sabit tutmak için kullanılan spreyler vb. saç dökülmelerini artırır.
Saçkıran Hastalığı
Saçkıran, diğer adıyla areata hastalığı, kirpik, saç, kaş, sakal vb. bölgelerde, değişik boyutlarda, genellikle yuvarlak şekilli saç dökülmeleri anlamına gelir. Saçkıran hastalığında, saç bölgesinde yer yer açılma meydana gelir. Bir ya da ikiden fazla saçkıran dökülmesi mevcutsa, uzman bir dermatoloğa ya da doktora görünmek gerekir.
Stres
Saç dökülmesi konusunda belki de bahsedilmesi gereken en önemli faktör stres olabilir. Stres, çağımızın hastalıklarının oluşumunda yaygın bir rol oynuyor. Yaşanılan depresyon, kaygı, stres durumları kısa bir süre zarfında saçlarda aşırı dökülmelere hatta beyazlamalara yol açabilir.
Örneğin, saçınızı aynanın karşısına geçerek tararken, daha önce orada olmadığından emin olduğunuz birden fazla beyaz tel görebilirsiniz. Elinizi saçlarınıza attığınız zaman parmaklarınız saç telleriyle dolu olarak çıkabilir. Maalesef ki stresin ciddi oranlarda saç dökülmelerine sebep olduğu bilinmektedir.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Saç dökülmesinde ilk adım, dökülmenin sebeplerinin araştırılmasıdır. Kişinin saçı farklı nedenlerden ötürü dökülebilir. Eğer kişi kanser hastası ise, kemoterapi gördüğü için saçları dökülecektir, ya da kişi hamile ise, vücuttaki değişimler nedeniyle anne adaylarının saçları dökülebilir ya da daha gür çıkabilir.
Bu nedenlerden farklı olarak, örneğin deri hastalığı var ise, öncelikle deri hastalığını tedavi etmek gerekir. Daha sonrasında ise, saç doğal yapısına dönecektir. Peki, saç dökülmesi nasıl önlenir?
İlaç Tedavisi
Saç dökülmeleri nasıl önlenir? sorusuna, hekim kontrolünde kullanılması tavsiye edilen ilaçların cevabını verebiliriz. Onaylanmış bu ilaçlar, saç telinin kalınlaştırılması, saçın sayısını artırma, saçların dökülmesini engelleme gibi işlevlere sahiptir.
Ancak kullanılan bu ilaçların, yeni saç çıkarma işlevi yoktur. Hiçbir ilaç ölü kök hücrelerden yeni saçlar çıkartamaz. Tam saç kayıplarında, etkili olan tek çözüm saç ekimidir.
Saç Mezoterapisi
Saç dökülmelerini önlemede etkili bir şekilde kullanılan yöntemlerden birisi de saç mezoterapisidir.
Saç mezoterapisinde, saçın gerekli olan vitamin, selenyum, biotin, antioksidan vb. maddeleri makro iğneler aracılığı ile, 1 cm’lik aralıklarla saç derisine enjekte etme işlemi yapılır. Saç köküne bırakılan bu maddelerin yayılması ve etkisini göstermesi için, daha sonrasında ise saç derisine masaj yapılmaktadır.
Saç Ekimi
Saç ekimi, genellikle erkek tipi saç dökülmesi yaşayan kişilere, erkeklere uygulanan bir yöntemdir. Saç dökülmesinin yaygın olduğu bölgelere, kişinin kendi sağlıklı saçı eklenir. Zamanla dökülmeye başlayan saçların önüne geçmek bu sayede mümkün olabilmektedir.
Platelet Rich Plasma (PRP) Saç Tedavisi
PRP saç tedavisi, saç dökülmesini engelleyen etkin bir tedavi yöntemidir. Kişinin kendi kanının işlemden geçirilmesi ve saç foliküllerini iyileştirmek için saç derisine yeniden enjekte edilmesi işlemi olarak tanımlanabilen tedavide amaç, incelen saç yapısını onarmak, dökülmeyi engellemek, yeni saç çıkarmak ve saçın sağlıklı yapısının kişiye yeniden kazandırılmasıdır.
PRP tedavisi, hiç saçı olmayan, kel olan kişilerde saç çıkarmaz. Ancak saçı olan ve sağlıksız saçlara sahip kişilerde, sık kullanılan, acısız ve ayakta geçirilen bir işlem olarak tercih edilebilmektedir.
Saç Dökülmesine İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Saç dökülmesinin nedenlerinin altında, vitamin ve mineral eksikliği yatabilmektedir. Dengesiz, yağlı beslenme, sebze meyve tüketiminin azlığı, vücutta birçok problem yaratabildiği gibi, canlı olarak gelişim gösteren saçlarımızı da etkileyebilmektedir.
Saç dökülmesini engellemek için, saç dökülmesine hangi besinler iyi gelir? sorusuna şu yanıtları verebiliriz.
- Ispanak, roka, pazı, tere vb. koyu yeşil yapraklı sebzeler
- Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, kaju vb.
- Portakal, greyfurt, çilek, mandalina, limon, karpuz vb. C vitamini içeren meyveler
- Fasulye
- Balık ve deniz ürünleri
- Sarımsak
- Havuç
- Soğan
- Tavuk, hindi eti vb. protein deposu
Saç Dökülmesine İyi Gelen Doğal Yağlar Nelerdir?
Saç dökülmesi yaşıyorsanız ve evde saç dökülmesini nasıl engellerim? Evde saç dökülmesi için ne yapabilirim? Sorularının cevaplarını merak ediyor olabilirsiniz.
Evde bitkisel çözümler ile saç dökülmesini engellemek, saç derisini beslemek mümkün gibi görünse de, ileri derecede saç dökülmesi yaşıyor iseniz, bitkisel çözümler tek başına yeterli olmayabilir. Mutlaka uzman bir dermatolog veya uzman bir doktora muayene olmak ve saç dökülme tipini öğrenmeniz gerekir. Saça iyi gelen bitkisel yağlar, saç dökülmesini engelleyen doğal yağlar nelerdir?
- Badem yağı
- Hindistan cevizi yağı
- Lavanta
- Çam terebenti yağı
- Argan yağı
- Zeytinyağı
- Karanfil yağı
- Üzüm çekirdeği yağı
- Avokado yağı
- Isırganotu yağı
- Çam yağı
- Hint yağı vb.
Saç Dökülmesini Engelleyen Özel Saç Maskeleri
Lavanta Saç Maskesi
- 1 tatlı kaşığı lavanta
- 2 su bardağı su
Yapılışı: 2 su bardağı suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra içerisine bir tatlı kaşığı lavanta atarak demlemeye bırakın. Oda sıcaklığında ılımasını bekledikten sonra lavantayı süzün ve geride kalan suyu, duşta saçınızı şampuanladıktan sonra saçlarınıza yedirin ve en az yarım saat bekletin. Bu uygulamayı haftada 2 kez yapabilirsiniz.
Yoğurt Saç Maskesi
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sarımsak suyu
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı Hint yağı
Yapılışı: Sarımsakları ezerek suyunu çıkarın ve içerisine yoğurt, bal ve Hint yağını ekledikten sonra homojen bir kıvam elde edene kadar karışımı iyice karıştırın. Daha sonrasında saç diplerine yedirerek en az yarım saat bekledikten sonra durulayın.
Zeytinyağı ve E vitamini Saç Maskesi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet ampul E vitamini
Yapılışı: 2 yemek kaşığı zeytinyağını cezvede ılıtın ve içerisine, eczanelerden temin edebileceğiniz E vitamini ampulünden iki tane koyun ve karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı saç diplerinize yedirerek en az yarım saat bekletin. Bu işlemden sonra saçlarınızı isterseniz durulayabilirsiniz ancak durulamamak da tercih edilebilir.
Yumurta Saç Maskesi
- 1 adet yumurta
- 1 bardak süt
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Öncelikle bir kâseye yumurtayı kırın ve iyice çırpın, ardından diğer malzemeleri ekleyin ve bir karışım elde edin. Elde ettiğiniz karışımı saç diplerinize yedirerek bütün saçınıza sürün ve saçlarınızı havluya dolayarak yarım saat bekletin. Sonrasında ise durulayın.
Elma Sirkesi Saç Maskesi
- Bir yemek kaşığı elma sirkesi
- Bir çay bardağı yoğurt
- Bir yemek kaşığı zeytinyağı
- Bir yemek kaşığı bal
Yapılışı: Bir çay bardağı yoğurdun içerisine, elma sirkesi, bal ve zeytinyağını ekleyerek homojen bir kıvam elde edene kadar çırpın ve daha sonrasında saç diplerinden başlayarak saç derisine iyice yedirin. En az yarım saat sonrasında ise saçlarınızı durulayın.
Süt Saç Maskesi
- 1 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Bir kâseye yumurtayı ekleyerek iyice çırpın ve sonrasında diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın. Saç derisine karışımı yedirin ve yarım saat bekleyin.
Muz Saç Maskesi
- 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- İki tane olgun muz
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Muzu ezme haline getirene kadar robottan geçirin. Daha sonrasında diğer malzemeleri ekleyin ve iyice karıştırın. En az 20 dakika boyunca karışımı saçınızda bekletin ve daha sonrasında ise durulayın.
Avokadolu Saç Maskesi
- 1 adet avokado
- Yarım su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı badem yağı
Yapılışı: Avokadoyu ve malzemeleri karıştırarak, saç köklerinden uçlarına kadar karışımı saça yedirin ve en az 20 dakika bekledikten sonra durulayın.
Şampuanınıza Ekleyeceğiniz Özel Karışım
400 ml şampuan önerisi için;
- B vitamini 2 ampül
- E vitamini 2 ampül
- Çam terebentin yağı 10 damla
- Lavanta yağı 10 damla
- Hindistan cevizi yağı 10 damla
Hazırlanışı: Saç dökülmesi ve kepek problemine karşı, eczaneden edinebileceğiniz E, B vitamini ve aktarlardan satın alabileceğiniz doğal lavanta, Hindistan cevizi ve çam terebentin yağını karıştırarak, kullandığınız şampuana ekleyebilirsiniz. Kullanılan şampuanın doğal, kimyasal içeriği az olanın tercih edilmesi daha etkili olacaktır.
Saç dökülmesi, 50 - 100 saç teli dökülüyorsa eğer, normal kabul edilen, olması gereken bir durumdur. Deri hücreleri, ölü hücreleri kılla kökünden atarak yerine yeni saç foliküllerini çıkarır. Ancak, tararken, kurularken ya da saçlarınızı toplarken bile aşırı derecede bir saç dökülmesi var ise, sebebini araştırmak ve saç dökülmesini yaratan faktörleri yok etmek gerekir. Bu yazımızda, saç dökülmesinin nedenleri nelerdir? Saç dökülmesine sebep olan durumlar nedir? Saç dökülmesine iyi gelen besinler nelerdir? sorularını cevaplandırırken, birbirinden etkili, evde saç bakım maskesi nasıl yapılır? konusunu da sizlerle paylaştık. Dileriz ki, saç dökülmesi problemleri yaşayanlar için faydalı bir yazı olur.