Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilinen bir hormondur. Bu hormon, beynin içerisinde yer alan, bezelye büyüklüğündeki hipofiz bezi tarafından salgılanır. Prolaktin hormonu, hamileliğin 8. ayından itibaren kadın vücudunda, anne sütünün üretilmesini sağlayarak, anne sütünü bebek için hazır hale getirir. Bu içeriğimizde prolaktin hormonu nedir? Prolaktin hormonu yüksekliği nedir? Neden olur? Prolaktin hormonu yüksekliği belirtileri nelerdir? sizlerle paylaşıyor olacağız.
AYRICA: Adet Döneminde Parça Parça Kan Gelmesi - Ciğer Parçası Şeklinde Kanama Ne Anlama Gelir?
İçindekiler
AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?
Prolaktin Hormonu Nedir?
Prolaktin hormonu, hipofiz bezi tarafından salgılanan, süt yapımında rol oynayan önemli bir hormondur ve hamilelik hormonları azaldığı anda hipofiz bezi tarafından uyarılarak memelerden süt gelmesi sağlanır.
AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Prolaktin hormonu, bir başka adıyla süt hormonu, hipofiz bezi tarafından uyarıldığında, memeler sertleşir ve kan damarları daha çok kan taşır. Bebek, emdikçe anne adayının memesindeki gerginlik azalır.
AYRICA: Myom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelikte, doğum ve sonrasında prolaktin hormonunun yüksek olması normal kabul edilir ancak hamile olmayan kadınlarda prolaktin hormonunun yüksek olması, birtakım sorunların varlığına işaret eder.
AYRICA: Çay Sindirime Yardımcı Olur mu? Sindirimi Kolaylaştırır mı?
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?
Prolaktin hormonunun yüksek olması hiperprolaktinemi olarak adlandırılır. Prolaktin hormonu, aynı zamanda üreme ve adet döngülerini de düzenleyen önemli bir hormondur. Kadınlarda prolaktin hormonunun 15 ile 25 µg/L değerleri arasında olması gerekir. Erkeklerde ise bu oran 5 ile 10 µg/L aralığındadır.
AYRICA: Diş Ağrısı Evde Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Acil Etkili Yöntemler!
Kadınlarda, prolaktin değerinin referans değerinden yüksek çıkması, başta hormon düzensizliğine neden olur. Elbette şikâyetler yalnızca bununla sınırlı kalmaz. Kadınlarda özellikle prolaktin hormonu artışı, adet döngülerinde kendisini gösterir.
AYRICA: Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?
Prolaktin, yumurtlamayı ve adet döngülerini günü geldiğinde durdurur, bu nedenle hamile olmayan bir kadında prolaktin seviyesinin artışı; adet görememe, düzensiz kanama döngüleri ya da yoğun kanamalara neden olabilmektedir. Eğer aylık adet döngüsü ile ilgili sıkıntılar var ise, mutlaka kandaki prolaktin seviyesinin kontrol ettirilmesi gerekir.
AYRICA: Dudaklarınız Böyle Görünüyorsa Kalbinizi Kontrol Ettirin!
Prolaktin Hormonunun Yüksekliği Neden Olur?
- Tiroid Problemleri: Prolaktin hormonunun yükselmesi birçok nedene bağlı olabilir. Bunlardan birisi tiroid bezlerinin işlevini yeteri kadar yerine getirememesinden kaynaklanır. Hipotiroidizm adı verilen bu durumla birlikte, hipofiz bezinde büyüme görülebilir ve prolaktin seviyesinde artış olabilir.
- Tümörler: Prolaktin hormonunun yükselmesine neden olan bir diğer önemli durum ise, hipofiz bezi tümörleridir. Prolaktinoma (adenom) adı verilen bu tümörler, prolaktin seviyesinin artışına neden olabilmektedir. Hekimler MR (Manyetik rezonans) ve bilgisayarlı tomografi ile hipofiz bezi görüntüsü isteyebilir. Prolaktinomadan şüphelenilmesi için kan testindeki sevilerin referans değerlerinden oldukça yüksek olması beklenir. Hasta buna bağlı olarak görme bozuklukları, baş ağrısı gibi durumlar yaşayabilmektedir.
- İlaçlar: Prolaktin hormonunun yükselmesine neden olan önemli bir unsur da ilaçlardır. Örneğin, doğum kontrol ilaçları, östrojen ya da testosteron ilaçları, bazı antidepresan ilaçları, antipsikotikler, alerji ilaçları, bazı kalp ve tansiyon ilaçları, epilepsi ilaçları, prolaktin seviyesinde artışa neden olabilmektedir.
- Uyku Bozuklukları: Prolaktin seviyesinin yükselmesine, uyku bozuklukları da neden olabilmektedir. Prolaktin aynı zamanda stres hormonu olarak da bilinir ve uyku bozukluğu, prolaktin artışına neden olan bir faktör olarak değerlendirilir.
- Stres: Prolaktin hormonunun artışına neden olan en önemli faktörlerden birisi strestir. Stres artışı, hipofiz bezinin aşırı prolaktin salgılamasına neden olur.
- Beslenme Bozuklukları: Alınan besin ögeleri, vücuttaki birçok dengenin korunmasını sağlar. Beslenme bozuklukları, hormonal bozukluklara neden olabilmekte, bu da prolaktin seviyesini etkileyebilmektedir.
AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Prolaktin hormonu yüksekliği kadınlarda ve erkeklerde bazı belirtilere neden olabilmektedir. Eğer gebelik ihtimali var ise, prolaktin hormonunun artışı gebeliğe işaret edebilir.
AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?
Kadınlarda östrojen, erkeklerde ise testosteron düşüklüğüne neden olan prolaktin hormonu artışının başlıca belirtileri şunlardır:
AYRICA: Ceviz Yemenin Cilde Faydaları Nelerdir?
- Adet düzensizliği, adet görememe durumları ya da kanama yoğunluğunda değişiklikler.
- Hipofiz tümörleri nedeniyle geçmeyen baş ağrıları ve görmede yaşanan bozukluklar.
- Gebe olmayan kadınlarda memelerden şeffaf veya beyaz akıntı gelmesi (Galaktore)
- Erkeklerde memelerde büyüme ve memeden hafif akıntı gelmesi (Galaktore)
- Erkeklerde ereksiyon bozukluğu, erken boşalma sorunları.
- Kadınlarda cinsel isteksizlik, cinsel birliktelikte ağrı.
- Erkeklerde tüy yoğunluğunda azlık.
- Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık.
- Kadınlarda yumurtlamanın durması.
- Hamile kalamama.
- Vajinal kuruluk.
- Kadınlarda memelerde hassasiyet ve ağrı.
- Tiroid hormonlarında dengesizlik.
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
Hiperprolaktinemi yani prolaktin artışında tedavi, artışın sebep olduğu duruma göre değişiklik gösterir. Eğer prolaktin seviyesindeki yükselme, tiroid hormonundaki işlevsel bozukluktan meydana geliyor ise, tiroid hormonunun dengelenmesi ile tedavi gerçekleştirilir.
Adenom, yani hipofiz tümörleri nedeniyle artış gösteren prolaktin seviyesinde, tümörlere ilaçla ya da cerrahi olarak müdahale edilir. Herhangi bir nedene bağlı olarak kullanılan ilaçların, hiperprolaktinemiye neden olduğu tespit edilirse eğer, alternatif tedavi yöntemlerine gidilebilir.
Beslenme ve uyku bozukluklarından kaynaklı artışlar, yaşam tarzında iyileştirilmeye gidilerek çözüme kavuşturulur. Prolaktin hormonundaki artış, kadınlarda adet problemlerine yol açabilmektedir. Prolaktin ilaçları ile prolaktin seviyesinin normal seyrine geri dönmesi mümkün olabilir.
Prolaktin düşüklüğü, normal şartlarda kabul edilebilir bir durumdur ancak prolaktin artışı, yani hiperprolaktinemi, normal kabul edilmemektedir. Altında yatan sebepleri araştırmak ve uygun tedaviyi uygulamak gerekir.
Bu içeriğimizde, prolaktin hormonu nedir? Prolaktin yüksekliği nedir? Prolaktin hormonu yüksekliği neden olur? bu sorulara cevap vermeye çalıştık. Genel bilgiler doğrultusunda, prolaktin hormonu ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizlere aktardık, umarız fayda sağlar.