Hamilelikte kasık ve karın ağrısı yaygın görülen bir durumdur. Özellikle hamileliğin ilk haftalarından itibaren görülmeye başlayan kasık ve karın ağrısının birçok sebebi olabilir. Bu içeriğimizde, hamilelikte kasık ağrısı neden olur? Hamilelikte karın ağrısı neden olur? Hamilelikte kasık ve karın ağrısı nasıl geçer? bu soruların cevapları üzerinde durmaya çalışacağız.
Hamilelikte ilk haftalardan itibaren bazı belirtiler kendini göstermeye başlar. Çoğu kadın, kasık ağrısı şikâyetiyle doktora gittiğinde hamile olduğunu öğrenebilir.
AYRICA: Gebelik Testi Nedir? Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır? Hamilelik Test Kitleri Doğru Sonuç Verir mi?
Hamilelikte kasık ağrısının görülmesi normal bir durumdur ancak yine de herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için doktora gidilmesi önemlidir.
AYRICA: Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Belirtileri Nelerdir? Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?
Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte karın ağrısı, daha doğrusu kasık ağrısı neden olur? sorusu anne adaylarında endişeye sebep olabilmektedir. Kasık ağrısının görülmesi, hamilelikte tipik bir durumdur fakat aşırı şiddetli kasık ağrılarında, mutlaka uzman bir doktora görünmek gerekir.
AYRICA: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?
Hamilelikte kasık ağrısının nedenlerine baktığımızda, bebeğin rahime yerleşmesi sonucunda rahmin büyümesi ve diğer organlara baskı yapmasıyla karakterize edilen ağrılardan söz edilebilir.
AYRICA: Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur? Sivilceye Ne İyi Gelir? Belirtileri - Tedavisi
Rahmi destekleyen round ligament bağı adı verilen bir bağ, rahmin her iki yanından kasıklara uzanan bir bağdır ve rahim büyüdükçe bu bağda gerilmeler, kasılmalar meydana gelir. Hamileliğin ilk haftalarından itibaren bu bağ, bazı kasık ağrılarına neden olabilmektedir ve bu doğal bir durumdur.
AYRICA: Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur? Hamilelikte Mide Bulantısını Önlemenin Yolları
Hamileliğin özellikle ilerleyen haftalarında görülen bir başka ağrı kaynağı ise simfizis pubis dediğimiz bir durumdur. Simfizis pubis, pelvik kemiklerini güçlü bir şekilde birbirine bağlayan kas ve kıkırdak eklem dokusunun, hamilelik ilerledikçe baskı altında kalması sonucunda ağrılara yol açmasına neden olur.
AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte Kasık Ağrısı Nedenleri
Hamilelikte kasık ağrısına neden olabilecek birçok faktör vardır. Bunların bazıları, hamilelik ile birlikte gelişen, vücudun yapısının değişmesinden kaynaklanan ağrılardır, bazıları ise dış etkenlere bağlı olarak gelişebilen ağrılardır. Hamilelikte kasık ağrısının nedenlerine tek tek şu maddeleri sayabiliriz:
AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?
- İlk hamilelik
- Embriyonun rahime yerleşme süreci
- Gaz sancısı
- Hormonal değişimler
- Bebeğin büyüdükçe rahimdeki yerin daralması
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Kabızlık
- Sindirim problemleri
- Rahmin büyümesine bağlı olarak bağ dokularında gerilme ve kasılma
- Yalancı doğum kasılmaları (Braxton Hicks)
- Gebelikte düşük
- Erken doğum tehdidi
- Şişkinlik
- Mide problemleri
- Bağırsak problemleri
- Yumurtalık kistleri
- Kasık fıtığı
- Pelvik taban kaslarında zayıflık
- Böbrek taşları
- Kalça ekleminde kireçlenme
- Kas zorlanması
- Kalça ekleminde sıkışma
AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?
Hamilelikte Kasık Ağrısı Nedeni (İki Önemli Durum)
Hamilelikte görülen bazı karın veya kasık ağrıları, ciddi durumların habercisi olabilir. Bu nedenle ağrının şiddetine ve beraberinde yaşanılan şikâyetlere bağlı olarak mutlaka uzman bir doktora görünmek önem arz etmektedir. Hamilelikte yaşanılan bazı kasık ağrılarının sebepleri şunlar olabilir;
AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)
Preeklampsi, gebelik zehirlenmesi olarak bilinmektedir ve fark edilmezse sonuçları tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Preeklampsi, yüksek tansiyon ile ilişkili olarak, kan basıncındaki yükselişin başta karaciğer ve böbrek olmak üzere çeşitli organların işlevselliğini yitirmesine, anne ve bebeklerin ölümüne neden olabilmektedir.
AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Preeklampsi annede sara krizi benzeri bir nöbet gelişimine neden olduğundan dolayı ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Hamilelikte kasık ağrısı ile birlikte, bulanık görme, kusma, bulantı, idrarda protein kaçağı, akciğerlerde sıvı birikmesine bağlı olarak gelişen nefes darlığı, şiddetli baş ağrısı vb. görülüyor ise mutlaka doktora gidilmelidir.
AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?
Hamilelikte yoğun kasık ağrılarının görülmesinin nedenlerinden birisi de, dış gebeliktir. Normal gebelikte döllenmiş yumurta rahmin iç duvarına yapışır ve büyür ancak dış gebelikte bu durum tamamen farklıdır.
AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?
Döllenmiş yumurtanın, rahmin yumurtalıklara giden tüp kanallarına tutunması, genel anlamda rahim dışındaki bir bölgeye tutunması dış gebelik olarak adlandırılır. Dış gebelik başlarda fark edilmeyebilir ancak bebeğin rahim dışındaki bir yerde gelişmesi mümkün olmadığından, dış gebelik bazı belirtilere neden olabilir. Bu belirtilerin en bilinenleri arasında kasık ağrısı, kanama vb. olarak sayılabilir.
AYRICA: Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Hamilelikte Bakım Önerileri
Aniden Gelen Keskin Kasık Ağrısı Neden Olabilir?
Hamilelikte aniden vuran, şiddetli kasık ağrısının birçok kadında yaşandığı biliniyor. Çoğu zaman kasığıma şimşek gibi ağrı girdi, karnıma keskin bir ağrı girdi gibi yorumlarla yaşadıkları ağrıyı tanımlamaya çalışan anne adayları, bu durumun sebebini merak edebilir.
AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati
Hamilelikte özellikle ilk 30 haftada, bebeğin rahime yerleşmesi, rahim içerisinde günden güne büyürken rahimi destekleyen bağ dokularının gerilmesi ve yine bebeğin büyümesiyle birlikte rahimin genişlemesi keskin ağrılara neden olabilir.
AYRICA: Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı? Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?
Bu tipik ağrıların bir diğer görülme sıklığı, hamileliğin son üç ayıdır. Üçüncü trimester olarak adlandırılan bu dönemde keskin kasık ağrıları yoğun olarak meydana gelebilir. Bebeğin anne karnında pozisyon değiştirmesi, bebeğin bulunduğu kesenin annenin organlarına baskı yapması bu ağrılara neden olabilmektedir ancak bu tip ağrılar her gün oluşmaz.
AYRICA: Hamilelikte Fındık Yenir mi? Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?
Aniden gelen kasık ağrıları doğum sancısı ile karıştırılmamalıdır. Doğum sancıları ritmiktir; gelir ve giderler ancak aniden gelen kasık ağrısı uzun sürmez ve genellikle tekrarlamaz. Bu tip ağrılar normal görülse de, eğer ağrı yaygın olarak devam ediyor ise, görülme sıklığı fazla ise ve ağrı ile birlikte; kanama, kusma, bulantı, ateşlenme, baş dönmesi vb. rahatsızlar var ise mutlaka doktora görünmek gerekir.
AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?
Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Önlenir?
Yukarıda, hamilelikte kasık veya karın ağrısına neden olabilecek birçok faktör saydık. Bunların çoğu hamilelikle doğrudan ilişkili, çoğu ise hamilelik dışında gelişen nedenlerdir. Örneğin hamile bir kadın kabızlık nedeniyle kasık veya karın ağrısı yaşıyor ise, kabızlığın giderilmesi gerekir.
AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşı nedeniyle karın veya kasık ağrısı yaşıyor ise, bu konuda doktorun önerdiği tedavi yöntemini uygulaması gerekir ya da kireçlenme veya benzeri durumlar için yine doktorun önerdiği tedavi yöntemlerini uygulamak yeterlidir.
AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Ancak bunun dışında, bebeğin rahime yerleşmesi, rahmin büyümesi, hormonal değişimler vb. gibi nedenlerle hissedilen kasık ağrısını hafifletmenin yolları farklıdır. Uzmanlar kasık ağrılarını tamamen önlemenin bir yolu olmadığını söylese de en azından sayacağımız maddeleri uygulamanın ağrıları hafiflettiği, yaşam kalitesini daha da artırdığını söyleyebiliriz.
AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?
- Hamilelikte kasık ağrısı birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu durumda, duruş pozisyonu çok önemlidir. Hamileyken ani hareketlerden ve yanlış duruş pozisyonlarından kaçınmak gerekir. Aniden giren kasık ağrılarında sakince hareket edilmeli ve öne doğru eğilmekten kaçınılmalıdır. Ani sancı vb. durumlarda duruş pozisyonunun değiştirilmesi gerekir.
- Su içmek, özellikle kas dokularının gelişimi ve esnekliği için önemlidir. Hamilelikte su içmenin önemi es geçilemez, günde en az 3 litre su içilmesi gerekir.
- Pelvik tabanındaki kas dokularını hareke geçirmek için kegel egzersizleri yapılmalıdır. Kegel egzersizlerinin mutlaka doktorun önerdiği süre ve sıklıkla yapılması tavsiye edilir.
- Banyo yapmak veya yüzmeyi tercih etmek önemlidir. Yüzmek ya da ılık su dolu küvetin içerisinde banyo yapmak kasık ağrılarına iyi gelebilir. Su vücudu gevşetir, kas ve eklemlerdeki baskıyı rahatlatır. Yüzmek, bütün vücudu harekete geçiren bir egzersiz yöntemidir, hamile kadınların mümkün ise yüzmesi, kolay bir doğum öyküsünün yolunu açabilir.
- Hamilelikte dinlenmek ihmal edilmemelidir. Vücudu yoran hareketlerden kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunca uyumaya ya da uzanmaya özen gösterilmelidir.
- Kış ve sonbahar mevsimlerinde özellikle çorap giymek gerekir. Üşütme vb. durumlar da kasık ağrılarına neden olabilmektedir.
- Hamilelikte spor yapmak önemlidir. Özellikle yürüyüş yapmak bacak kaslarını ve kasık bölgesini harekete geçireceği için, faydalı olabilir.
- Karın ve kasık bölgesini sıkan, geren kıyafetler tercih edilmemeli, mümkün ise bol ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
- Hamilelikte ağır kaldırmaktan, ağır eşyaları taşımaktan kaçınılmalıdır.
- Uyurken bacakların arasına yastık koyarak yan şekilde yatmak, kasık ağrılarını dindirebilir.
- Hamilelikte karın ve kasık ağrılarını dindirmek için, hamilelik destek kemeri kullanılabilir.
AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?
Bu içeriğimizde, hamilelikte kasık ağrısı neden olur? Hamilelikte kasık ağrısı nedenleri nelerdir? Kasık ağrısı nasıl geçer? sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Hamilelikte sık yaşanılan sorunlardan birisi olarak karşımıza çıkan kasık ağrısı durumunda, içinizin rahat olması için mutlaka doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin. Hamilelikle ilgili aylık ya da haftalık doktor kontrollerinizi aksatmadan devam etmeniz, hamilelik sürecini daha kolay atlatabilmeniz için faydalı olacaktır, doktorunuzun bilgisi dahilinde hareket etmenizde fayda var hanımlar, biz uyarımızı yapalım.