Hamile kadınlar, doğumla ilgili sayısız araştırma yaparken, bebekleri için en sağlıklı doğum yöntemini tercih etmek istiyor. Uzmanlar ise, normal doğumun hem anne hem de bebek sağlığı için en doğru yöntem olduğu konusunda hemfikir. Bizler de bu içeriğimizde sizlerle, hamilelikte normal doğum nedir? Normal doğum nasıl yapılır? Avantajları nelerdir? Neden, normal doğum tercih edilmeli? Normal doğum acı verir mi? Ne kadar sürer? bu gibi soruların cevaplarını paylaşmaya özen göstereceğiz. Aklınızdaki birçok soru işaretine, bu yazımızda cevap bulabileceksiniz.
AYRICA: Sezaryen Doğum Nedir? Nasıl Yapılır? Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Bir kadın için anne olmak, dünyaya yeni bir insan getirmek, hiç şüphesiz ki, mucizevi bir olay olsa gerek. Hamilelik, başlangıcından itibaren kadının hayatını tamamen değiştiren; fiziksel değişikliklerin yanında, anne adayını, ruhsal olarak da geliştiren bir dönem. Hal böyle olunca, hamilelik başladığından itibaren, anne adayları bazı konularda endişe duyabiliyor. Örneğin, doğum…
AYRICA: Suda Doğum Nedir? Suda Doğum Nasıl Yapılır? Güvenli mi? Avantajları Neler?
Bütün o hamilelik sürecinde bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi için, anne adayının dikkat etmesi gereken birçok unsur var.
Sağlıklı beslenme, yaşam tarzında değişiklik vb. konularının yanında, şüphesiz en önemli bir diğer şeyin, tercih edilebilecek en doğru ve en sağlıklı doğum yöntemi olduğu dile getirilebilir.
Doğumun kendisi düşünüldüğünde anne adayı, doğal olarak ilgili sürecin nasıl geçeceği konusunda endişeler yaşayabilmektedir. Uzmanlar, normal doğumu öneriyor olsa da, bazen bebeğin veya annenin sağlık durumu, normal doğuma uygun olmayabilir.
AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?
Günümüzde normal doğum, güvenli ve sağlıklı bir doğum yöntemi olarak, en çok tercih edilen doğum yöntemi haline gelmiştir. Gelişmiş tıp yöntemleriyle normal doğum, anneye, ilgili sürecin gidişatı konusunda daha çok güven vermektedir. Peki, normal doğum nedir?
AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?
İçindekiler
- Normal Doğum Nedir? Normal Doğum Nasıl Yapılır?
- Normal Doğum Belirtileri Nelerdir?
- Normal Doğumun Faydaları Nelerdir?
- Normal Doğumun Bebeğe Faydaları Nelerdir?
- Normal Doğum Hamileliğin Hangi Haftasında Gerçekleşir?
- Normal Doğumda Bebek Doğum Kanalına Ne Zaman Girer?
- Normal Doğum Çok Acı Verir mi?
- Normal Doğumda Vajen Duvarına Neden Dikiş Atılır?
- Kimler Normal Doğum Yapabilir?
- Kimler Normal Doğum Yapamaz?
- Normal Doğum Ne Kadar Sürer?
AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Normal Doğum Nedir? Normal Doğum Nasıl Yapılır?
AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Normal doğumu üç evrede açıklamak mümkündür.
Birinci Evre
Birinci evrede normal doğum, anne rahminin düzenli olarak kasılmalarıyla başlar ve bu kasılmalar nedeniyle bebek doğum kanalına doğru itilir. Birinci evre, latent ve aktif faz olarak ikiye ayrılır.
AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?
Latent fazda kasılmalar sancıyı da beraberinde getirir ve anne adayı düzenli aralıklarla 5-10 dakikada bir, ani sancı atakları yaşamaya başlar. Bu sürede, annenin rahim ağzı 3-4 cm kadar açılır ve bu süreç 5-7 saat sürer.
Aktif fazda ise, annenin rahim ağzı, bebeğin doğum kanalına girmesiyle birlikte 8-10 cm kadar açılır ve bu süre ise ilk doğumlarda 6 saat, sonraki doğumlarda ise 5 saat kadar sürebilir.
AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?
Bu aşamada, bebeğin kalp atışları sürekli dinlenir, kadın doğum hemşiresi tarafından, annenin rahim ağzının ne kadar açıldığı sürekli kontrol edilir. Bu aşamada anne adayları hafif bir yürüyüş yapabilir, dinlenebilir veya doğru nefes teknikleri ile rahatlamaya çalışabilir.
AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)
İkinci Evre
İkinci evrede, artık doğum tamamen başlamıştır. Rahim ağzı istenilen ölçüde açılmış ise, doğum gerçekleştirilebilir. Bu aşamada sancı atakları, 2-3 dakika aralıklarına düşer ve her sancı atağı ise yaklaşık bir dakika kadar sürebilir.
AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?
Elbette bu süreç, her annede aynı şekilde seyretmeyebilir. Doğumun çok uzun sürmesi, bebeğin hayatını riske atabilir. Bu nedenle, bebeğin kalp atışının sürekli dinlenilmesi gerekir.
Sancılarla birlikte anne adayı, ıkınma refleksi hissedecek ve doktorun talimatı ile bu refleksi iyi yönetebilir ise, bebeğin doğumu daha kolay olacaktır. Doğumun bu evresinin uzamaması için anne adayının, kuvvetli bir şekilde ıkınması gerekir. “Bir avazda doğum.” deyimi buradan gelmektedir. Kuvvetli bir ıkınma ile birlikte bebeğin doğumu daha hızlı ve daha kolay olabilir.
Doğumun %80-90’ı bu evrede gerçekleşir. İkinci evrenin sonunda anne artık bebeğini kucağına alabilir. İlk doğumlarda ikinci evrede geçen süre 1 – 2 saat kadar sürebilir, daha sonraki doğumlarda ise bu süre daha da azalacaktır.
Üçüncü Evre
Üçüncü evrede, doğum süreci sona ermiş, anne rahatlamış ve bebek sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmiştir. Ancak doğumla ilgili ayrıntılar hala devam etmektedir.
AYRICA: Gebelik Testi Nedir? Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır? Hamilelik Test Kitleri Doğru Sonuç Verir mi?
Hamilelik süreci boyunca bebeğin içinde bulunduğu kese, yani plasentanın, anne karnından çıkarılması gerekmektedir. Bu işlem genellikle yarım saat sürmeden kolaylıkla halledilebilir.
Plasentanın ayrılma belirtileri fark edildiğinde, rahme üstten baskı yapılır, annenin bu durumda yine ıkınması gerekebilir. Plasenta tamamen çıkarılana kadar vajina girişi sürekli kontrol edilir. Plasenta çıkarıldıktan sonra bile, içeride herhangi bir parça kalıp kalmadığına bakılır. Eğer, doğumdan dolayı yırtık oluşmuş ise dikiş işlemi uygulanır. Dikiş esnasında ağrı hissedilebilir, bu durumda doktorunuza bildirerek, gerekli işlemlerin uygulanmasını talep edebilirsiniz.
AYRICA: Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Belirtileri Nelerdir? Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?
Normal Doğum Belirtileri Nelerdir? Normal Doğumun Başladığını Gösteren İşaretler Nelerdir?
Her doğum hikayesi farklıdır, bu nedenle doğumun başlamak üzere olduğunu gösteren belirtiler de, her anne adayında aynı olmayabilir. Ancak, normal doğum belirtileri nelerdir? Normal doğumun başladığını gösteren işaretler nelerdir? sorusuna genel olarak vermemiz gereken cevaplar şunlardır;
AYRICA: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?
- Nişan gelmesi (Kanlı akıntı)
- Düzenli kasılmalar
- Kasılmalarla birlikte ağrı
- Doğum kesesinin patlaması - Suyun gelmesi
- Bel ve sırt ağrısı
- Yerinde duramama hissi
- Rektumda baskı
- Karın bölgesinde rahatlama
- Sık sık idrara çıkma
AYRICA: Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur? Sivilceye Ne İyi Gelir? Belirtileri - Tedavisi
Nişan Gelmesi
Hamilelikte nişan gelmesi nedir? sorusu merak edilen unsurlardan birisidir. Hamilelikte nişan gelmesi, doğum sürecinden önce kanlı bir akıntının gelmesi olarak açıklanabilir. Bu durumda anneler, bebeğin hayatının tehlikede olduğunu düşünerek endişeye kapılabilir ancak korkacak bir durum yoktur.
AYRICA: Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur? Hamilelikte Mide Bulantısını Önlemenin Yolları
Anne rahminde, bebeği enfeksiyonlardan korumayı sağlayan, rahim ağzında mukus yapısına benzer bir sıvı bulunur. Bu sıvı bir nevi rahim ağzında tıkaç görevi görerek, bebeği enfeksiyonlara karşı korur.
Doğumun yaklaşması veya başlaması ile birlikte, bebeğin aşağıya inmesi vb. gibi nedenlerle bu tıkaç görevi gören sıvı, bir miktar kan ile birlikte dışarıya atılır. Anne adayları tuvalete gittiğinde iç çamaşırlarında kırmızı veya pembe leke şeklinde gelen bu akıntıyı kolaylıkla fark edebilir.
AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Nişan gelmesi, doğumdan hemen önce gerçekleşebildiği gibi, doğumun başlamasından birkaç gün önce de gerçekleşebilir.
Düzenli Kasılmalar
Doğumun başladığını gösteren işaretlerden birisi de, düzenli kasılmalardır. Anne adayı, hamilelik sürecinde, zaman zaman bebeğin pozisyon değiştirmesi vb. gibi nedenlerle kasılmalar yaşayabilir. Her kasılma doğumun başladığı anlamına gelmez.
AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?
Doğum haftalarına girildiğinde, kasılmaların sıklığı artabilir çünkü bebek artık doğum kanalına doğru inmeye başlamıştır.
Doğumun habercisi olan kasılmalar 8 - 10 dakikada bir geliyor ise ve bu kasılmaların aralığı, zaman geçtikçe azalıyor ise, doğum başlamak üzere demektir.
AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?
Kasılmayla Birlikte Gelen Ağrı
Kasılmalar, bebeğin doğum kanalına doğru yola çıktığını gösteren en önemli işarettir. Doğum sürecine girdiğinizi, kasılmaların düzenli aralıklarla devam etmesinden ve kasılmalara eşlik eden ağrılardan anlayabilirsiniz. Rahimdeki kasılmalar, yarattığı hareketlilik nedeniyle sancılara neden olmaktadır.
AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)
Yalancı doğum sancısı ile gerçek doğum sancısı arasındaki farkı anlayabilmek için, pozisyon değiştirerek ağrının geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer, sancı hala devam ediyor ise bu, doğumun habercisi olabilir. Sancılar kaybolmuyorsa, aksi gibi sancıların şiddeti artıyor ise, doğum sürecine girilmiş demektir.
AYRICA: Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ani Kasık Ağrısının Nedeni Nedir?
Doğum Kesesinin Patlaması - Suyun Gelmesi
Bebek, anne karnında; hamilelik süresi boyunca, amniyotik sıvı ile dolu bir kesenin içerisinde büyür, gelişimini tamamlar ve doğum vakti geldiğinde ise bu kesenin zarları, kasılmalarla birlikte yırtılarak, bebeğin, doğum sürecine girmesini sağlar.
Doğumun başladığını gösteren en büyük işaret; doğum kesesinin patlaması, yırtılması ve içerisindeki amniyotik sıvının boşalmasıdır. Halk arasında, “suyun gelmesi” olarak da adlandırılan bu olay, doğumun birkaç saat içerisinde gerçekleşeceğini işaret eder.
Bel ve Sırt Ağrısı
Bebeğin doğum kanalına doğru pozisyon alması, kasılmaların başlaması ve beraberinde gelen sancılar, sıkıntılı bir süreç yaratabilir.
AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Amniyotik sıvı kesesinin yırtılması ile birlikte bebek rahime doğru iner. Bu süreçte rahimde yaşanan kasılmalar, anne adayında bel ve sırt ağrısına neden olur. Kasılmalar, sıvı kesesinin yırtılmasından önce de başlayabilir.
Ağrı, belden başlayarak sırt bölgesine yayılır. Doğum sürecinin başlayacağını hissettiğiniz anda kaslarınız gerilebilir. Bazı anne adaylarında, doğumun başladığını gösteren işaretlerden birisi de bel ve sırt ağrısıdır.
AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?
Yerinde Duramama Hissi
Hamile bir kadının vücudu, yaklaşık 42 hafta boyunca anne adayını doğuma hazırlar. Doğum anı geldiğinde bazı anne adaylarında, huzursuzluk, yerinde duramama hissi, endişe, rahatsızlık vb. gibi duygusal ya da fiziksel değişimler görülebilir.
AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?
Doğum süreci başlamadan önce, özelikle hamileliğin son haftalarında anne adayı; her zamankinden daha huzursuz, şişkin, agresif veya üzüntülü hissedebilir. Bazı anne adaylarının ise tam tersi, doğuma günler kala daha enerjik ve mutlu olduğu görülebilir.
Rektumda Baskı
Doğumun başladığını gösteren işaretlerden birisi de, rektum bölgesinde hissedilen baskıdır. Amniyotik sıvı kesesinin oluşturduğu baskı, bebeğin rahime doğru yol alması vb. anne adayının rektum bölgesinde baskıya neden olabilir. Bebeğin doğum kanalına inmeye başlaması, anne adayında kabızlığa neden olabilir.
AYRICA: Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Hamilelikte Bakım Önerileri
Karın Bölgesinde Rahatlama
Doğum sürecine girildiğinde, bebeğin doğum kanalına inmeye başlamasıyla birlikte, karın bölgesinde rahatlama hissedebilir. Ancak bu rahatlama, kasılmalar nedeniyle çok uzun sürmez çünkü bu sefer baskı aşağı kısma doğru inecektir.
Bebek, kasılmalar eşliğinde doğum kanalına doğru hareket etmeye başladığından, karın üst kısmında rahatlama görülse de, özellikle idrar kesesine ve rektum bölgesine yaptığı baskı ile anne adayı için son haftaları sıkıntılı bir sürece sokabilir.
Sık İdrara Çıkma
Hamilelikte, özellikle hamileliğin son haftalarında, anne adayları daha çok tuvalete gitme ihtiyacı hisseder. Bebeğin içerisinde bulunduğu plasentanın büyümesi, annenin idrar kesesine baskı yapar ve bu durum, annenin daha sık idrara çıkmasına neden olur.
Hatta, hamile kadınların öksürük vb. gibi ani refleks hareketlerinde bile idrarını tutamadığı görülür. Doğum sürecinin en belirgin işaretlerinden birisi de, sık sık idrara çıkmaktır.
Artık doğum kanalına doğru hareket eden plasenta, idrar kesesine daha çok baskı yapacaktır. Bu da, her zamankinden daha çok tuvalete gitme ihtiyacı oluşturabilir.
Normal Doğumun Faydaları Nelerdir?
Normal doğum, kadın doğum uzmanı hekimlerin önerdiği, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için en doğru yöntem olan bir doğum yöntemidir.
Günümüzde, sağlık koşullarını tamamıyla karşılayan bir anne, normal doğum yöntemini tercih etmelidir. Peki, normal doğumun faydaları nelerdir? Hekimler neden normal doğumu önermektedir? Anne adayları, neden normal doğumu tercih etmeli? Bebeğiniz ve sizin için, en doğru doğum yöntemi normal doğum mu? bu sorulara verebileceğimiz yanıtları, sizler için maddeler halinde paylaşıyor olacağız.
- Normal doğum, vücut bütünlüğünün bozulmasına izin vermeden, doğal yöntemlerle (bebeğin vajina kanalından çıkması) gerçekleştirilen bir doğum yöntemidir. Cerrahi herhangi bir müdahale yoktur.
- Normal doğum yapan hamile kadınların, iyileşme süreci daha hızlıdır. Cerrahi bir müdahale olmadığı için birkaç gün içerisinde ayağa kalkabilirler.
- Normal doğumun en büyük avantajlarından birisi, bebek ile annenin arasındaki bağın daha kuvvetli olmasını sağlamasıdır.
- Doğum anında, annenin oksitosin salınımı daha da artar. Bu da süt üretiminin artmasına neden olur. Annenin ilk sütü, diğer adıyla kolostrumun yoğun olarak gelmesini sağlar. Kolostrum, olgun süte göre daha fazla yararlı maddeler içerir. Bebeğin, mutlaka kolostrum sütünü içmesi gerekir.
- Normal doğumdan sonra, hastaneden kısa sürede ayrılma imkanı bulunur. 24 saat gibi bir süreden sonra evde dinlenmeye geçilebilir.
- Anne adayının normal doğumdan sonra fazla ağrısı olmaz, bu nedenle bebeğiyle dilediği gibi kolaylıkla ilgilenebilir.
- Normal doğumu tercih ederek hamileliğini sonlandıran anne adayları, bir sonraki doğum yöntemi olarak da normal doğumu tercih etmektedir.
- Yapılan araştırmalar, normal doğumun daha güvenli olduğunu ve anne adayının, her sürecin içerisinde bulunmasından dolayı, kendine olan güveninin artmasını sağladığını ortaya koymuştur.
- Normal doğumdan sonra, anne adayının hamilelikte aldığı kilolar daha kolay verilebilir.
Normal Doğumun Bebeğe Faydaları Nelerdir?
- Normal doğumun tercih edilmesindeki en önemli neden; bebeğin, annenin doğum kanalından geçmesidir. Bebeğin, doğum kanalından geçerek dünyayla buluşması, doğum kanalındaki bakterilerle tanışması, bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Normal doğumda, anne adayının salgıladığı oksitosin hormonu, süt üretimini artırır. Bu nedenle, bebeğin doğumdan hemen sonra sütle buluşması daha hızlı olur.
- Normal doğumun; annenin doğum kanalından geçen bebeğin, akciğerlerindeki amniyotik sıvının atılmasını kolaylaştırdığı ve bu nedenle bebeğin doğumdan sonra yaşayabileceği solunum sıkıntısı riskini azaltabileceği görülmektedir.
- Normal doğumda bebeğe anestezi yapılmamış olur.
Normal Doğum Hamileliğin Hangi Haftasında Gerçekleşir?
Hamilelik süreci 42 hafta sürmektedir. Her hamilelik aynı olmadığı, her anne adayının yaşadığı hamilelik süreci farklı olduğu için, doğumun hangi hafta gerçekleşeceği kişiden kişiye değişebilir.
Ancak hamilelikte doğum, genellikle 38. hafta ile 42. hafta arasında gerçekleşir. 37. haftadan önce gerçekleşen doğum, erken doğum olarak adlandırılır. 42. haftadan sonra gerçekleşen doğum ise, geç doğumdur.
Normal Doğumda Bebek Doğum Kanalına Ne Zaman Girer?
Hamile kadınlarda vücut, son haftalarda kendisini doğuma hazırlar. Bebeğin doğum pozisyonunu ne zaman alacağı, doğum kanalına ne zaman gireceği tam olarak belli değildir.
Sağlıklı bir hamilelik sürecinde, anne adayının myometrium rahim kasları 36-38. haftalarda doğuma hazırlanır. Bu kaslar yumuşamaya, gevşemeye başlar ancak yapı bütünlüğünü doğuma kadar korumaya devam eder.
Bebeğin doğum kanalına girişi, genellikle bu evrede başlar. Doğum kanalına iniş gerçekleştikten sonra 2-4 hafta içerisinde doğum gerçekleşebilir.
Normal Doğum Çok Acı Verir mi?
Normal doğum, en çok tercih edilen doğum yöntemlerinden birisi olsa da, anne adaylarını en çok endişelendiren şey, normal doğumun acı verip vermediği sorusudur.
Sezaryen doğumla, doğum esnasında ağrı hissedilmese de, daha sonrasında ağrı hissedilebilmektedir ancak normal doğumda, anne adayı, daha önce hiç tecrübe etmediği bir ağrıyı deneyimlemektedir fakat sonrasında bu ağrı biter.
Uzun süren bu ağrı nedeniyle, anne adayı yorgun düşebilir, baygınlık geçirebilir. Bu nedenle doğum ekibinin, anne adayıyla sürekli ilgilenmesi, doğum anı boyunca annenin bilincinin açık ve yerinde olmasını sağlamaları gerekir.
Maalesef, normal doğum acı verici olabilir ancak birçok anne doğumdan sonra bebeklerini kucaklarına aldıklarında, bu acıya değdiği yorumunu yapmaktadırlar.
Normal Doğumda Vajen Duvarına Neden Dikiş Atılır?
Normal doğum anında, vajinal duvarda yırtık meydana gelmesi normaldir. Bazen hekimler, doğumun kolay geçebilmesi için, vajinal arka duvara ve perineye kesi uygular.
Epizyotomi adı verilen bu kesi, doğumdan sonra hekim tarafından titizlikle onarılır. Dikiş atılan kısım, genellikle iki hafta içerisinde, tam olarak iyileşebilmektedir.
Kimler Normal Doğum Yapabilir?
Normal doğumun tercih edilmesi için belli başlı bazı kriterler bulunmaktadır. Anne ve bebeğin sağlığı dikkate alınmalı, normal doğuma engel teşkil eden herhangi bir problemin olup olmadığına bakılmalıdır. Peki, kimler normal doğum yapabilir?
- Bebeğin normal boy ve kilosu, normal doğum için ideal olmalıdır.
- Anne adayının leğen kemik yapısının, bebeğin geçebileceği kadar geniş olması gerekmektedir.
- Anne adayının obezite rahatsızlığı mevcut ise, obezitenin boyutu değerlendirilmeli ve olası risk faktörleri iyi değerlendirilerek normal doğuma karar verilmelidir.
- Anne adayının, doğum anında komlikasyon oluşturabilecek derecede kronik rahatsızlığı bulunmamalıdır.
- Bebeğin bulunduğu pozisyon, doğuma uygun olmalıdır. Yani bebeğin başı doğum kanalına önce girmeli, doğum bu şekilde gerçekleşmelidir.
Kimler Normal Doğum Yapamaz?
Normal doğum, hekimlerin öncelikle önerdiği bir doğum yöntemi olsa da, bazı anne adaylarının normal doğum yapmasına engel teşkil eden durumlar olabilir.
Normal doğum yapabilmek için, annenin vücudunun buna uygun olması, kronik bir rahatsızlığının olmaması, hamilelik süreci boyunca sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve doktorun önerdiği bütün talimatları yerine getirmesi gerekmektedir.
Peki, kimler normal doğum yapamaz?
- Anne adayının, leğen kemik yapısının, bebeğin geçişini engelleyecek kadar dar olması
- Üçüz gebelik
- Bazı durumlarda ikiz gebelik
- İkiz gebelikte bebeklerden birinin ters durması
- Anne adayının, kalp hastalığının bulunması, doğum anında ıkınmada problem oluşturabilir.
- Anne adayının yüksek tansiyona sahip olması, doğum anında ıkınmada problem yaratabilir.
- Anne adayının bel fıtığının olması, doğum süreci boyunca anne adayının sağlığını tehlikeye atabilir.
- Anne adayının genital bölgesinde herhangi bir enfeksiyon vb. var ise normal doğum tercih edilmez.
- Plasentanın erken ayrılması
- Bebeğin ters durması
- Plasentanın önde olması
- Bebeğe giden suyun azalması (Genellikle geç doğumda görülür ve normal doğumu beklemeden sezaryene alınır.)
- Bebeğin kordonunun başından önde durması - kordonun bulunduğu yanlış pozisyon
Normal Doğum Ne Kadar Sürer?
Doğum süreci başladığında, şüphesiz doğumun ne kadar zaman alacağı merak konusudur. Normal doğum, ağrılı ve oldukça zorlu bir doğum yöntemidir.
Üç evreden oluşan normal doğum, ilk hamileliklerde 13-15 saat kadar sürebilir. İkinci doğumda ise ortalama 6-8 saat süren normal doğum, üçüncü gebelikte daha da azalarak, ortalama 3-5 saat sürebilir.
Elbette, her hamilelikte durum farklılık gösterebilir. Daha az veya daha fazla süren normal doğum öyküleri de mevcuttur. Ancak doğum süresinin çok fazla sürmemesi önem teşkil etmektedir, aksi takdirde bebeğin hayati tehlike yaşama olasılığı artar. Doğum anı boyunca, bebeğin kalp atışının dinlenmesi gerekir.
Bu yazımızda sizlerle, normal doğum nedir? Normal doğum nasıl gerçekleşir? detaylarıyla sizlerle paylaşmak istedik. Aynı zamanda, normal doğumla ilgili bilmeniz gereken birçok soruyu da yanıtladık. Anne adaylarının, özellikle normal doğumla ilgili, normal doğumun faydaları neler? Bebek için normal doğum ne kadar faydalı? Normal doğumda neden dikiş atılır? Normal doğum ne kadar sürer ve acı verir mi? gibi konulara da özellikle yer verdik. Dileriz, bebeklerini kucaklarına almak için gün sayan anne adayları için bu içeriğimiz, faydalı olmuştur.