Gerçek, sağlam ilişkiler, zamanın temeli üzerine kuruludur. Birini ilk gördüğünüz haliyle değil, zaman içerisinde tanıyarak, onu anlayarak, onu olduğu gibi kabul ederek seversiniz. Bu nedenle, birçok ilişkilerde kişiler; zaman ilerledikçe hiçbir şeyin aynı olmadığını, ilk günkü hisleri taşımadıklarını dile getirirler. Ve elbette, başlangıçta iyi giden bir ilişkinin nasıl olup da kötü bir ilişkiye döndüğünü merak eder ve sorgularlar. Oysa cevaplar hemen oradadır! Biz ise, sizlerle bu içeriğimizde bu cevapları paylaşıyor olacağız. İyi giden bir ilişkiye zarar verebilecek şeyler nelerdir? bu konuyu ele alacağız.
AYRICA: Sevgilinizle Barışmanın Yolları Nelerdir? Sevgiliyle Barışmak için Ne Yapılmalı?
İlk görüşte aşka inanır mısınız? Bu bir aldatmaca olabilir. İlk görüş, her zaman kimyasal çekimle, partnerin görünüşünü beğenmekle v.b. şeylerle ilgilidir. Size asla güven vermez. Ancak çoğu ilişkinin başlaması için bir, ilk adım olmak da zorundadır.
AYRICA: Sevgili Olmayalım ama Arkadaş Kalalım Ne Anlama Gelir?
Başta da söylediğimiz gibi; gerçek, sağlam ilişkiler zamanın temeli üzerine kuruludur. Bir insanı tanımaya karar vermeniz ilk görüşte gerçekleşir ama onu tanımanız zaman alır. Bu zaman içerisinde, karşılıklı olarak iyi bir uyum yakalayabildiğinizde hislerinizle ilgili “gerçek” yorumlarda bulunabilirsiniz çünkü hayatınızdaki kişiyi artık tanıyor ve onun olduğu haline saygı duyuyorsunuzdur.
AYRICA: Asla Sevgili Olunmaması Gereken 5 İnsan Tipi
Fakat bazen, işler ters gidebilir. Başlangıçta her şey iyi giderken, zaman içerisinde küçük can sıkıcı detaylar gözle görünür hale gelmeye başlar. Varlığı başından beri orada duran, ancak çok da rahatsız edici olmayan birçok şey, bir noktadan sonra tahammül noktasının dışarısına çıkar ve ilişkilerde bozulmalar meydana gelir. Yani, “gerçek” hisler, iletişimin bir yolunu bulamaz iseniz sizi yıpratabilir, yorabilir ve belki de ilişkilere olan inancınızı zedeleyebilir.
AYRICA: Erkek Arkadaşım Beni Seviyor mu? Erkek Arkadaşımın Beni Sevdiğini Nasıl Anlarım? (15 Önemli İşaret)
Çiftler birbirini uzun zamandır tanıyor olsa bile, bu kadar sene beraber olmanın, ilişkilerinde herhangi bir sorun yaşasalar bile bir şekilde çözüme kavuşturmalarının en etkili ve en önemli yöntemi “doğru” iletişimdir. Eğer karşılıklı iletişimin sağlam bir dayanağı yok ise, ilişkilerin uzun ömürlü olması beklenemez. İyi giden ilişkilerde bile, bazı davranışlar bütün kalıpları bozar ve taraflar yıpranabilir. Sizlerle, iyi giden ilişkilere zarar verebilecek şeyler nelerdir? birkaç madde üzerinden tartışalım istiyoruz.
AYRICA: Erkeklerin İlişkilerde Yaptığı Hatalar (11 Hata)
İyi Giden Bir İlişkiye Zarar Verebilecek Şeyler Nelerdir?
Gerçekçi Olmayan Beklentiler İçinde Olmak
Elbette, insan olarak hepimiz farklı karakterlere ve görüşlere sahibiz. Doğal olarak, hayatın her olgusuyla ilgili farklı bir fikrimiz olabileceği gibi, ilişkilerde de beklentilerimizde farklılıklar olabilir. Bu bizi sorunlu yapmaz, bu doğaldır ancak mantıklı olmak önemlidir.
AYRICA: Doğru Bir İlişkiye Hazır mısın? Kendinize Sormanız Gereken Sorular
İkili bir ilişkide, her zaman kendi istediğiniz olamaz. Karşı tarafın istekleri ve düşünceleri de önem arz etmektedir. Kendi beklentilerinizi, karşı tarafa dikte ettiremezsiniz, bu başlangıçta iyi gidiyor gibi görünebilir ama bir noktadan sonra partnerinizin sizden uzaklaşmaya başladığını fark edebilirsiniz.
AYRICA: Doğru Kişi Nedir? Doğru Kişi Nasıl Olsun İsterdiniz?
Beklentileriniz elbette olabilir. Beklentilerinizi partnerinizle paylaşabilir, konuşabilir ve kendinizi açıklayabilirsiniz. Aynı şekilde partnerinizin de sizden beklentileri var ise, bu beklentilerle ilgili, birlikte konuşarak ne yapılabileceğine karar vermek mantıklı bir hareket olabilir.
AYRICA: Sahte Aşk Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Özür Dilemeyi Reddetmek
İlişkilerde yaşanan birçok sorunun büyümesindeki ana sebeplerden birisi; hatalı kişi ya da kişilerin özür dilemeyi reddetmesi, “Önce o özür dilesin.” düşüncesiyle ilişkileri, farkında olmadan zora sokmalarıdır. Bu doğru bir davranış değildir, uzun vadede yıpratıcı sorunlara neden olabilir.
AYRICA: İlişkiler Nasıl Bitirilir? İlişkiyi Bitirmenin Yolları
Eğer bir ilişkide karşılıklı hatalar var ise ya da yalnızca tek bir taraf hatalı ise özür dilemek gerekir. İlişkilerin çıkmaza girmemesi, karşılıklı saygı ve sevginin zarar görmemesi için, gurur bir kenara bırakılmalı ve özür dilenmelidir. Masum, içten ve gerçekten pişmanlıkla dilenen bir özür, ilişkilerdeki problemlerin büyümeden çözülmesini sağlar.
AYRICA: 32 Maddede Aldatıldığını Nasıl Anlarsın? Sadakat Neden Önemlidir?
Karşıdakinin Zihnini Okuduğunu Sanarak Yargıda Bulunmak
İlişkilerde “yanlış” iletişimin ana sebeplerinden birisi, karşıdaki kişinin zihnini okuduğunu varsayarak yargıda bulunmaktır. “Ben anladım anlayacağımı.” gibi klasik bir cümle ile bu durum örneklendirilebilir. Beklentiler ve düşünceler karşılanmadığı ya da istenilen bir tepki alınamadığı zaman, kişi, partnerinin aklını okuduğunu iddia ederek, karşı suçlamalarda bulunabilir.
AYRICA: 20 Maddede Partneriniz Sizi Nasıl Manipüle Ediyor?
Yine bir örnek vermek gerekir ise, “Ben zaten senin böyle düşündüğünü biliyordum. Şaşırmadım.” gibi bir cümleye karşılık partner ise, “Ben daha ağzımı açmadım, ne düşündüğümü nereden bilebilirsin?” cümlesini kurduğunda, ikili ilişkilerde doğru iletişimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oluruz.
AYRICA: Erkekleri Kadınlardan Soğutan Davranışlar Nelerdir?
Karşıdaki insan düşüncelerini açıklamadan ya da herhangi bir davranışta bulunmadan, onun adına düşünmek ve bu düşünce doğrultusunda onu suçlamak mantıklı bir davranış değildir.
AYRICA: 8 Maddede Bir Erkek İlişkide Ne İster?
Endişeler dile getirilebilir. “Ben anladım anlayacağımı.” gibi bir cümle kurmak yerine, “Özür dilerim, sanırım doğru anlayamıyorum, ne anlama geliyor bu?” gibi bir cümle kurulabilir. Böylelikle partnerinize ve düşüncelerine duyduğunuz saygıyı göstermiş, hem de ilişkilerde sağlıklı iletişim yöntemini yakalamış olursunuz.
AYRICA: 7 Maddede Bir Kadın İlişkiden Ne Bekler?
Tartışma Ortasında Cevap Vermek Yerine Ani Tepkiler Verip Uzaklaşmak
Hiçbir şey kusursuz değildir. Elbette, ilişkiler de kusursuz olmayacaktır. Söz konusu iki ayrı insanın bir uyumu yakalamaya çalışarak beraber olmasıyken, haliyle tartışmaların da olması kaçınılmazdır.
İyi giden ilişkilerde, ilişkileri sekteye uğratan ve bir zaman sonra nerede hata yaptık? sorusunun sorulmasına neden olan şeylerden birisi de; tartışma esnasında cevap vermek yerine ani, beklenmedik tepkiler vererek uzaklaşmaktır.
AYRICA: Kadınlar Kırgın Olduklarında Ne Hisseder?
İlişkilerde sorunlar konuşularak, ortak bir uzlaşıya varılarak çözüme kavuşturulmalıdır ancak bazen, ilişkilerde bu uyumu yakalamak zordur. Tartışma esnasında beklenilen yanıtı vermek yerine, sert bir çıkış yaparak ve karşıdaki kişiyi bu durumla baş başa bırakarak uzaklaşmak, ikili ilişkilerde sağlıklı bir iletişim kurmayı zorlaştırır.
Yapıcı olmak önemlidir. Bu uyumu yakalamak zor olsa da en azından çaba verilmelidir. İlişkilerin uzun ömürlü olmasının ve iyi bir uyumun yakalanması, karşılıklı sorunların konuşularak çözüme kavuşturulmasından kaynaklanır.
Ses yükselterek, beklenmedik ani tepkiler vererek ve tartışma esnasında cevap vermek yerine uzaklaşmayı tercih ederek, karşıdaki kişinin sizi anlamasını ve ilişkinizdeki sorunları çözmesini bekleyemezsiniz. Eğer ilişkinize değer veriyor iseniz, ortak bir dil bulmalı ve bu dili kullanmaktan çekinmemelisiniz.
Kusursuz Olduğunuza İnanmak – Kusursuz Olmayı İstemek
Şüphesiz ki herkes, kusursuz bir uyumun sağlandığı, kusursuz bir ilişki ister. Partneri ve arasındaki iletişimin kusursuz olmasını, partnerinin, beklentilerini karşılamasını arzu eder.
Ancak bu beklenti, “gerçek” ilişkileri dahi yıpratabilir. Öncelikle her insan kusursuz değildir, elbette kusurlar vardır. Kusursuz uyum; kusursuz görünüş, kusursuz sağlık, kusursuz iletişim, kusursuz alma-verme dengesi demek değildir.
“Bizim ilişkimiz çok güzel olmalı!” veya “Bizim ilişkimiz şöyle olmalı!” gibi kalıplarla değil; iki kişinin özeline, hayatına, eksiklerine, beklentilerine ve amaçlarına yönelerek ilişki kurulmalıdır. Bu sayede kusursuza yakın bir ilişki uyumu yakalanabilir.
İlişkilerde en güzel uyum; farklılıklara, kişisel düşünce kalıplarına ve farklı etkenlere rağmen, doğru bir iletişimle, kuvvetli bir bağın yakalanmasıdır. Kusursuz olmadığına inanarak ama her koşulda birbirine destek olarak, birbirinin düşüncelerine ve beklentilerine saygı duyarak, birbirini olduğu gibi kabul edip ama karşılıklı tolerans ya da fedakârlık göstererek ilişkilerde kusursuz bir uyum yakalanabilir.
Bu temeller üzerine kurulan bir ilişkiyi kolay kolay hiçbir şey yıpratamaz. Özetle, ilişkilerinizde kusurları hor görerek kusursuz olmak için çabalamak yerine, kusurlara saygı duyarak ve bunu samimiyetle yaparak kusursuzluğu sağlayabilirsiniz.
Sonuç
Söz konusu gerçek bir ilişki ise, gerçek, kuvvetli bir bağın varlığı ise; o ilişkiyi kaybetmemek için, doğru iletişim yönteminin önemi göz ardı edilmemelidir. Hislerinizi, düşüncelerinizi, isteklerinizi, arzularınızı partnerinizle paylaşmak önemlidir. Karşılıklı yapılan bu eylem, uzun vadede ilişkilerdeki sorunların çözüme kavuşmasını kolaylaştırır, ilişkileri sağlamlaştırır ve kişilerin birbirine olan duygularını pekiştirir.
Bu içeriğimizde sizlerle, iyi giden ilişkilere zarar verebilecek şeyler nelerdir? listesini paylaşırken, özellikle doğru iletişimin önemine de değinmek istedik. Konuşmak, paylaşmak ve bunu mümkün olduğunca doğru bir şekilde yapmak, ideal bir ilişkide nihai hedefe kolay ulaşılmasını sağlar. Nihai hedef ise, hayatınızı geçirmek istediğiniz o insanla yaşayacağınız kusursuz bir mutluluk olabilir.