Teknoloji çağının ilerlemesi ile birlikte, günlük rutin hayatlarımızda birçok kişinin, “İşleri yetiştiremiyorum, konsantre olamıyorum, verimli çalışamıyorum, hiçbir şeye odaklanamıyorum, kafamı toparlayamıyorum.” vb. cümleler kurduğunu duyarız. İlkokul çağındaki bir çocuğun bile, zaman zaman, derslerin çok yoğun ve de ödevlerin çok fazla olduğundan yakındığına şahit oluruz. Temelde bütün bunlara sebep olan şey, aynı anda birçok noktaya odaklanmaya çalışan beynin kişiye olan olumsuz yansımasıdır. Beyin, tek bir seferde yalnızca belirli bir işe odaklı olmak ister, donanımı bu şekildedir. Ancak, onu aynı anda birden fazla göreve odaklamak istediğinizde, verimli olmayı beklerken tam tersi durumla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda, dağınık beyin sendromu dediğimiz olay ortaya çıkar ve dağınık beyin sendromu farkına varılmaz ve de uzman desteği alınmaz ise, kişiyi ağır bir depresyona sürükleyebilir. Peki, dağınık beyin sendromu nedir? Dağınık beyin sendromundan nasıl kurtuluruz?
AYRICA: Mutlu Bir Hayat için Kendini ve Zihnini Sadeleştir - Mutlu Bir Hayat için Ne Yapmalıyız?
İçindekiler
AYRICA: Doğru Karar Nasıl Verilir? Doğru Kararı Vermenin 13 Önemli Kuralı
Dağınık Beyin Sendromu Nedir?
Hepimiz, bilgisayarda iken, örneğin bir tarayıcıda aynı anda en az beş sekme açarak işlerimizi yürütmeye çalışırız, bu doğal bir durumdur. Ancak bir süre sonra, sekmeler arasında amaçsızca gidip gelirken, zamanın çok hızlı geçtiğini fark edersiniz ve aslında bilgisayarda geçirdiğiniz bu süre sonunda kendinizi, “Bu kadar zaman geçti ama ben verimli hiçbir şey yapmadım.” derken bulursunuz.
AYRICA: Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık - Bırakılması Gereken Alışkanlıklar
Özellikle belirli bir işe odaklanmakta zorluk yaşayan, verimli olmak ve de zamandan tasarruf etmek için aynı anda birçok işi halletmeye çalışan kişilerin, günün sonunda kendisini yorgun hissetmesi kaçınılmazdır.
Bu kişiler, “Bende kafa kalmadı, yorgun hissediyorum, zihnimi toparlayamıyorum, eskiden daha planlı çalışırdım şimdi işleri yetiştiremiyorum, zamanım yetmiyor, uykumu alamıyorum, zihnim susmuyor, kafam karışık.” benzeri cümleler kurar. Hatta bu kişiler, tatil günlerinde, izin günlerinde ya da belirli bir işle meşgul değilken bile zihinlerinde yapamadıkları ve yapmak istedikleri şeyler arasında bir karmaşa düğümüyle boğuşurlar.
AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!
Bütün bunların sebebi, yalnızca belirli bir noktayı hedefleyip ve yalnızca o noktaya yoğunlaşmak isteyen beynimizi, donanımından fazlasını yapmaya zorlayarak, aynı anda birçok işe yönelmesini sağlamaktan kaynaklanır.
Zamanı ve de iş bölümünü iyi yönetemeyen kişiler, belirli bir süreye birden fazla görevi sıkıştırarak süreci yönetmeye çalışır ancak bu durum kişiye olumsuz bir etki olarak geri döner.
AYRICA: İnsanlarla Paylaşmamanız Gereken Şeyler Nelerdir? (8 Madde)
Örneğin bu kişilerin, sohbet etmeye bile vakitleri yoktur çünkü işlerin yetişemeyeceğini düşünür, yoğunluklarının çok fazla olduğunu söylerler. Sosyalleşmekten kaçınırlar, geri planda onları bekleyen işler vardır ve sosyalleşmenin gereksiz olduğuna inanırlar. Dünyada neler olup bittiğini kaçırırlar, ya kendileriyle ya da rakipleriyle rekabet içerisinde olduklarından çoğu zaman beyinleri de bu süreci stres içerisinde yönetir.
AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)
Bütün bu örnekler, günümüzün yaygın psikoloji hastalığı olan dağınık beyin sendromuna sebep olur. Dağınık beyin sendromu, beynini disiplin içerisinde kullanmayan ve de süreci kontrolsüzce yönetmeye çalışan kişilerin hayatını zorlaştırabilir.
AYRICA: Çarşamba Motivasyonu: Hafta Ortası Çöküşünde Size Yardımcı Olacak 20 İpucu
Dağınık Beyin Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Dağınık beyin sendromuna sahip olan bireyler, günün çoğunu verimsiz geçirir ya da gün içerisinde görev ve sorumluluklarını yerine getirse bile, yoğun bir şekilde odaklanmaya çalıştığından zihin yorgun düşebilir.
Eğer sürekli yorgun hissediyorsanız, odaklanmakta güçlük yaşıyorsanız ve aynı anda birçok işi yürütmek isterken hiçbirisine yetişemediğinizden şikayet ediyorsanız, bütün işleriniz yarım kalıyorsa, konsantre olmakta zorlanıyorsanız, iletişim problemleri yaşıyorsanız ve zihninizde sürekli bir karmaşa hakim ise, çok geç olmadan uzman bir psikoloji doktorundan yardım almalısınız.
AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?
Farkında olmadan süregelen bu belirtiler, eğer önlem alınmazsa ve de söz konusu hayatınızda önemli değişiklikler gerçekleştirilmez ise, depresyona, tükenmişlik sendromuna neden olabilirler. Dağınık beyin sendromuna sahip olup olmadığınızı nasıl anlayabilirsiniz? dilerseniz maddeler halinde önemli belirtileri sizler için yazmak istiyoruz.
AYRICA: Motive Olamıyorum Diyenler için Ne Yapılabilir? (3 İpucu)
- Motivasyon kaybı
- Performans düşüklüğü
- Kaygı - anksiyete
- İş bölümü sağlayamama
- Stres içerisinde çalışma
- İstikrarsız çalışma
- Dikkat dağılması - odaklanamama
- Yoğun iş temposuna bağlı bir ortamda huzursuz olma
- Mükemmeliyetçi yapıdan kaynaklı aşırı efor sarf etme
- Plansız ve düzensiz çalışma
- Asosyallik
- Depresif ruh hali
- Karmaşık bir zihin yapısı
- Yorgunluk - halsizlik
- Odaklanamamaya bağlı olarak atalet
- Stresli bir yaşam
AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu
Dağınık Beyin Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Beynimiz, tek seferde bir işe odaklanmayı ve de o işi en iyi şekilde yapmayı ister. Elbette beynimiz, aynı anda birçok işi programlı bir şekilde yürütmeye çalışabilir ancak bir süre sonra istenmeyen sorunlar baş göstermeye başlayacaktır.
Uykusuzluk, halsizlik, yorgunluk, motivasyon kaybı, anksiyete, dağınık ve odaklanamayan bir zihin gibi önemli sorunlar karşısında, dağınık beyin sendromu yaşayan bireyler, tedavi görmezler ise depresyona girebilirler.
AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım
Dağınık beyin sendromu nasıl tedavi edilir? sorusunu sorduğumuzda, cevabımız alanında uzman kişilerden profesyonel destek almak olacaktır.
Bir psikolog ya da terapistten destek almak, dağınık beyin sendromu yaşayan hastalar için öncelikli ilk adımdır. Dağınık beyin sendromunun altında yatan nedenlerin ve sonuçların araştırılması, nedenlerin ortadan kaldırılmaya yönelik adımların atılması gerekir. Çeşitli terapi yöntemleri ile kişinin dağınık beyin sendromundan kurtulması mümkün olabilir.
AYRICA: Özgüvene Zarar Veren Davranışlar Nelerdir? (6 Adet)
Elbette bir psikolog ya da terapist öncelikli adım olsa da, hastaların bireysel yaşam tarzlarında yapacakları değişiklikler de dağınık beyin sendromunu iyileştirmeye yönelik önem teşkil etmektedir. Dağınık beyin sendromundan kurtulabilmek için neler yapılabilir? sizler için, önemli birkaç tavsiye vermek istiyoruz.
Stresi Yönetin - Yönetmeye Çalışın
Stres yaratan durumların üstesinden gelebilmek için çözüm arayışı içerisinde olunması gerekir.
Stres, kişiyi olumsuz etkileyebilir ve motivasyon kaybı, odaklanamama, verimli çalışamama gibi durumlara neden olabilir.
AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?
Stresin neden olduğu durumlar ortadan kaldırılmalı ya da iyileştirilmelidir. Gerekirse uzman bir psikologdan yardım almayı ihmal etmeyin.
İş Planlaması Yapın
Gün içerisinde birden fazla iş yapıyor iseniz, yapılan işleri belirli bir plan içerisinde yürütebilirsiniz.
Aynı anda iki veya daha fazla iş yaptığınızı düşünürken, beyniniz oradan oraya odaklanmakta güçlük çekebilir ve uzun vadede bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir.
AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
İş bölümü yapın, örneğin belirli saatler içerisinde yapmanız gereken işe öncelik verin ve daha önemsiz olanları ise daha sonra yapmak için not alın. Günlük planlarınızı kaydettiğiniz bir uygulama edinin. Tek seferde bir iş yapmaya odaklanın ve programa uymaya özen gösterin.
AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey
Hayatınıza Disiplin Getirin
Disiplin olmadan günü verimli geçirebilmeniz mümkün değil. Bu nedenle, “Ben bugün bir şey yapamadım. Ben bugünü nasıl değerlendirdim? Ben bugün dinlenemedim.” gibi cümleler kurmak istemiyor iseniz, gününüzü iyi planlayın.
Uyuma ve de uyanma saatiniz sabit olsun, uykunuzu iyi aldığınızdan emin olun. İş planlamasına göre güne erken başlayın, kendinize dinlenme vakitleri ayarlayın, öğünlerinizi atlamadan dengeli ve sağlıklı beslenin, odaklanabilmek için gayret edin.
AYRICA: Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum? (10 Basit Alışkanlık)
Eğer odaklanmakta güçlük çekiyor iseniz, kısa bir ara verin ve işinizin başına tekrar dönün. Uyuma, yemek yeme vb. gibi saatleriniz belli olsun ve bu saatlerin dışına çıkmayın. Kendinize ayırdığınız vakitlerde cömert olabilirsiniz ancak ölçülü olmaya mutlaka dikkat edin. Disiplin içerisinde geçirdiğiniz bir gün, hiçbir şey yapmasanız bile en azından zihninizi dinlendirecektir.
Dağınık beyin sendromu, günümüzün yaygın psikoloji hastalıklarının başında geliyor ve hiç şüphesiz depresyon hastalarının çoğunluğu, dağınık beyin sendromu yaşayan kişilerden oluşuyor. Bu yazımızda, dağınık beyin sendromu nedir? Dağınık beyin sendromu nasıl tedavi edilir? bu sorulara yanıt vermeye özen gösterdik. Eğer sizler de dağınık beyin sendromu belirtilerine sahip iseniz, profesyonel bir destek almayı düşünebilirsiniz.