Günümüzde birçok kadın, çeşitli kadın hastalıkları ile karşılaşmakta ve de bu hastalıklar doğrultusunda tedavi görmektedir. Beslenme yetersizliği, genetik yatkınlık, hormon düzensizliği ve özel durumlar gibi birçok etken, birçok kadın hastalığının kökeninde yatan sebepleri oluşturur. Kadın hastalıkları, her yaştaki kadınlar için ciddi sorunlara neden olabilir. Bu hastalıklardan birisi ise, endometrial hiperplazi yani rahim duvarı kalınlaşmasıdır. Endometrial hiperplazi - rahim duvarı kalınlaşması nedir? Rahim duvarı kalınlaşması neden olur? Nasıl tedavi edilir? bilinmesi gereken yanıtlara, bu içeriğimizde yer veriyor olacağız.
AYRICA: Adet Öncesi Gerginlik (Premenstrüel Sendrom) Nedir? PMS Sendromu Neden Olur? Nasıl Geçer?
Endometrial hiperplazi, yani rahim duvarı kalınlaşması, birçok kadının yaşadığı bir sağlık sorunudur ve özellikle menopoz dönemiyle birlikte görülen adet düzensizlikleri, rahim duvarı kalınlaşmasının belirtisi olabilir.
AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?
Elbette, rahim duvarı kalınlaşması her yaşta görülebilen bir hastalıktır ancak menopoz dönemine giren ve hormon düzensizliği yaşayan, düzensiz adet kanamaları geçiren kadınlar öncelikli sıradadır. Rahim duvarı kalınlaşması, rahim kanseri açısından önemli bir risk faktörüdür.
AYRICA: Adet Döneminde Parça Parça Kan Gelmesi - Ciğer Parçası Şeklinde Kanama Ne Anlama Gelir?
İçindekiler
- Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Nedir? Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden ve Nasıl Olur?
- Rahim Duvarı Kalınlaşmasını Ortaya Çıkaran Faktörler Nelerdir? Rahim Duvarı Kalınlaşmasını Riskini Artıran Durumlar
- Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?
- Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Tedavi Edilir?
AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Nedir? Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden ve Nasıl Olur?
Rahim duvarı kalınlaşması; rahmin iç duvarının olması beklenenden daha kalın olması anlamına gelmektedir.
Rahim; endometrium, myometrium ve perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşan bir organdır. Endometrium adlı tabaka; rahim iç tabakasıdır ve bu tabaka, her ay adet döngüsüne bağlı olarak değişkenliğe uğramaktadır. Beyinde bulunan hipotalamus bölgesi, hipofiz bezini uyarır; hipofiz bezi LH (Lüteinleştirici hormon) ve FSH (Folikül stimülan hormon) hormon salınımını başlatır.
Kan dolaşımına karışan bu hormonlar, yumurtalıkları uyarır ve döllenmeye hazır hale gelmesi için folüküllerin olgunlaşmasını sağlar. Uygun olan bir yumurta çatlayarak folükülden çıkar ve bu süreç boyunca folükül, östrojen hormonunun salınımını gerçekleştirir.
Rahim iç tabakası; östrojen ve progesteron hormonlarına duyarlı bir hormondur ve bu hormonların etkisi altında iken; kalınlaşır, adet döngüsünde üzerindeki fazla dokuyu atarak, daha sonra incelir.
AYRICA: Myom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim iç tabakasının kalınlaşması, olası bir gebeliğin rahme daha kolay tutunması için gereklidir ve döllenme gerçekleşmediğinde, kalınlaşan bu tabaka dökülerek vajina yoluyla dışarıya atılır.
Rahim kaslarının bulunduğu ve de endometrium yapısının içerisinde yer alan tabakaya ise, myometrium adı verilir. Rahmin dış çevresini oluşturan ve rahmi diğer organlardan ayıran tabaka ise perimetrium tabaka olarak adlandırılır. Rahim duvarı kalınlaşması, endometrial dokuda çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşir.
AYRICA: Menoraji Nedir? Menoraji Neden Olur? Aşırı Adet Kanaması Nasıl Geçer?
Kadınlar her ay östrojen ve progesteron hormonlarının salınımıyla birlikte, adet döngüsü içerisine girer. Östrojen hormonu, rahim iç duvarının kalınlaşmasını sağlar iken, progesteron bu göreve katkıda bulunur ve olası bir gebelik durumunda, bebeğin rahme tutunmasını sağlar, hamilelik için uygun bir zemin oluşturur.
Eğer gebelik gerçekleşmez ise, progesteron seviyesi düşer, rahim iç duvarı kalınlığı parçalanarak dökülmeye başlar ve adet kanaması meydana gelir.
Menopoza giren bir kadında, östrojen ve progesteron hormon seviyeleri düşüktür ve endometrium tabakası gerilemeye başlar. Östrojen seviyesinde artışa neden bazı durumlar, endometrium tabakasının yeniden kalınlaşmasına neden olabilir.
Östrojen hormonunun artması ancak progesteron hormonunun da azalması durumunda, rahim iç duvarındaki kalınlaşma, parçalanarak dökülür. Buna bağlı olarak, adet kanaması dışında gerçekleşen ara kanamalar görülebilir. Özellikle menopoz döneminde progesteron hormonu yetersizliğinde östrojen hormonunun artış göstermesi, rahim duvarı kalınlaşmasına neden olur.
Rahim Duvarı Kalınlaşmasını Ortaya Çıkaran Faktörler Nelerdir? Rahim Duvarı Kalınlaşmasını Riskini Artıran Durumlar
Rahim duvarı kalınlaşmasının en temel sebebi; östrojen ve progesteron hormonlarında yaşanan dengesizliktir.
Östrojen ve progesteronun uyumla çalışması, hiçbir problem yaratmaz ancak uyumsuzluk söz konusu olduğunda rahim duvarı çeşitli nedenlere bağlı olarak kalınlaşabilir.
Rahim duvarı kalınlaşmasına neden olan faktörler, aynı zamanda rahim duvarı kalınlaşma riskini artıran grupta yer alır. Bu nedenlerden bazıları aşağıda listelenmiştir:
- Polisiktik over sendromu
- Endometrial polip
- Menopoz dönemine bağlı olarak hormonlarda yaşanan dengesizlik (Progesteron hormon yetersizliği ve östrojen artışı)
- Yumurtalık tümörleri
- Diyabet
- Obezite
- Hormon dengesizliği
- Tiroid dengesizliği
- Düzensiz adet döngüsü
- Safra kesesi hastalığı
- Hormon replasman tedavisi
- Yumurtlamanın düzenli gerçekleşmemesi
- Östrojeni taklit eden ilaçların düzensiz kullanımı
Bu faktörlere sahip olan kişiler, rahim duvarı kalınlaşmasını yaşayabilecek risk grubundadır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?
Rahim duvarı kalınlaşması belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Ağrılı, pıhtılı ve ciğer parçası büyüklüğünde gerçekleşen kanamalar
- Düzensiz ve yoğun adet kanamaları
- Adet kanaması miktarında aşırı artış
- Normalden daha uzun süren adet kanamaları
- Tekrarlayan adet kanamaları (bir ay içinde iki veya üç kere adet görme vb.)
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim duvarı kalınlaşmasında tedavide; hastanın yaşı, tıbbi öyküsü, hamile kalma isteği, aile öyküsü vb. gibi faktörler değerlendirilerek adım atılır.
Rahim duvarı kalınlaşması, yukarıda saydığımız faktörler mevcut ise, bu riskli faktörlere yönelik olarak ayrı ayrı tedavi planı yürütülerek engellenebilir. Çoğunlukla ilaçla sağlanabilecek tedavi yöntemiyle, hormon dengesizliğinin ortadan kaldırılması amaçlanır.
Özellikle menopoz döneminde, kadınların progesteron hormon seviyelerinde düşüş yaşanır ve bu dönemde rahim duvarı kalınlaşmasını önlemek için progesteron hormonu içeren ilaçlar verilebilir.
Rahim kalınlaşmasında, östrojen ve progesteron hormonlarının uyumlu ve de dengeli olabilmesi için tedavi yöntemi planlanır. Transvajinal ultrasonla rahim iç tabakasının kalınlığı kontrol edilir.
Kanser şüphesi vb. var ise, mevcut bulgular doğrultusunda küretaj yöntemi ile rahim dokusundan örnek alınır ve incelenmek üzere patalojiye gönderilir. Histeroskopi yöntemi ile, rahim ağzı ve rahim içi incelenir; anormal bir durum tespitinde doku örneği alınarak incelemeye gönderilebilir. İnceleme sonrasında, uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Hamile kalmayı düşünmeyen kadınlar, histerektomi yöntemi ile rahmin alınmasını talep edebilir. Talep dışında, gerekli görüldüğü zaman yine rahim alınır ve yapılan işlem geri döndürülemediği için, doğurganlık gerçekleşmez.
Bu işlem, en son noktada uygulanan girişimsel bir tedavi yöntemidir; alınan rahim dokusu örneklerinde anormal bir bulgu tespit edildiğinde, menopozun tamamlandığı dönemde uygulanır.
Bu içeriğimizde rahim duvarı kalınlaşması (endometrial hiperplazi) nedir? Rahim duvarı kalınlaşması neden olur? Rahim duvarı kalınlaşması nasıl tedavi edilir? detayları ile sizlere aktarmaya çalıştık. Elbette genel bilgiler, her hastaya hitap etmeyebilir. Kişisel tıbbi öykünüz ve de yaşam tarzınıza yönelik yaşadığınız rahatsızlık, farklı görüş ve tedavi gerektirebilir. En doğru bilgiyi doktorunuz sizlere sağlayacaktır. Sağlıklı günler dileriz.